André Kuiperslanding

Zondagmiddag keek ik naar een samenvatting van André Kuipers, De Landing. Zo had de NOS het programma rondom de landing van de Sojoez-capsule waarin astronaut André Kuipers zat, genoemd. Logisch, want het lanceren van die Sojoez-capsule had de NOS ook al André Kuipers, De Lancering gedoopt.

Wie gelanceerd wordt, landt op den duur weer. Maar toch voelen deze programmatitels een beetje alsof Kuipers 193 dagen geleden tijdens zijn lancering met een lont in z’n reet in een manshoge bierfles is gezet en nu a la Epke Zonderland weer met een dubbele salto op aard is geland. Zonder klein tussenstapje (geen aftrek).

Zo ging het niet. Misschien was het nog wel mooier. De Sojoez-capsule bungelde aan een parachute en landde met een grote plof op de Kazakse steppe. Toen begon het. Er was sprake van een glijbaan. Stoere astronauten moeten na een ruimtereis voor het oog van honderden camera’s hun ‘ruimteschip’ via een plastic glijbaantje verlaten. Je gaat je toch afvragen of ze tijdens de reis ook op een wipkip zaten.

Na het speelkwartiertje werden de drie astronauten in grote stoelen getild. Van die stoelen waar voetbaltrainers tegenwoordig in zitten, maar dan op z’n Kazaks. Geen mooi logo van Audi of BMW in je rug, maar de gedachte dat er elk moment een veer uit de stoel kan springen. Om het af te maken kregen Kuipers en consorten een heel lief blauw dekentje op hun schoot gelegd.

Het zag er al met al een beetje kolderiek uit, die drie astronauten in hun stoel. Ik had zeker niet gek opgekeken als er een twintigkoppig Kazaks mannenkoor, vergezeld door een volksdansgroep in Kazakse klederdracht, was opgedoken voor de drie astronauten. Zo zaten ze er een beetje erbij. Alsof er nog iets stond te gebeuren.

Er gebeurde niks, maar de beelden brachten me wel op een ander idee. De stoelen en hun opstelling deden denken aan een jury van een talentenshow. Sojoezinkjoecanbeanastronaut dus, uiteraard gepresenteerd door Mart Smeets. Alleen hij kan de programmatitel op de juiste wijze uitspreken.

Volg ons Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.