Paarse bus

Ik zag ‘m voor het eerst goed in beeld toen Tom Egbers ons zondagavond vanaf een dak, met paraplu boven het hoofd en het haar nog iets meer in de war dan normaal, bijpraatte over de situatie in Krakau. Het hoofdkwartier van de NOS zat maar op vijftig meter van het spelershotel! En de spelersbus was er ook al. De cameraman zoomde op verzoek van Tom in. Een afzichtelijke paarse bus werd steeds groter.

Tom vertelde dat de Poolse autoriteiten al testritten met de bus hadden uitgevoerd. Wat volgens Tom inhield dat de paarse bus leeg heen en weer had gereden tussen het vliegveld en het hotel, geëscorteerd door een batterij politiemotoren. Tom keek er ook een beetje bedenkelijk bij.

Op de paarse bus staat, net als bij vorige EK’s en WK’s, een leus. Elf leeuwen. Miljoenen fans. Samen zijn we sterk. Jammer dat er niet is gekozen voor 3 eieren. 250 gram bloem. 5 deciliter melk. Samen zijn we pannenkoekbeslag. Maar bovenal is de paarse bus paars. Voor Kaapse viooltjes een prima kleur, maar niet voor een spelersbus van het Nederlands Elftal.

Een dag nadat Tom ons vanaf het dak kennis had laten maken met de paarse bus kregen we hem ook van binnen te zien. Het werd er bepaald niet beter op. Van binnen leek de bus op een slechte LSD-trip; een interieur zo vanuit de jaren ’70 naar 2012 gebeamt. De stoelen waren bekleed met de vacht van veertig dode zwerfhonden, ook weer paars geverfd, met kleine gele, groene en oranje stipjes om het af te maken. Denk de rooie kop van Dirk Kuyt op zo’n stoel erbij en je bent voor altijd kleurenblind.

Niets laat teammanager Hans Jorritsma aan het toeval over. Drie koks zijn er mee naar Krakau. Hij schijnt de foto van Bert Maalderink naar Interpol te hebben gemaild. René Eijkelkamp is zelfs ingehuurd om de veters van Robin van Persie en Klaasjan Huntelaar te strikken – geen idee wat spitsentrainer Eijkelkamp anders voor de topscorers van de Premier League en de Bundesliga kan betekenen. Maar dan tuf je wel opeens vier weken lang in de allerlelijkste paarse bus ter wereld rond.

Ik zeg niet dat het ons de Europese titel gaat kosten, maar het zorgt er toch zeker voor dat we in de finale niet de bevrijdende tweede maken. Daarmee is de paarse bus verantwoordelijk voor minsten honderd extra hartaanvallen in Nederland. Kom op Hans, pak een blik verf en een kwast, voor het welzijn van het ganse Nederlandsche volk!

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

6 reacties op “Paarse bus”