Respect

Het is in Nederland een beetje een gewoonte geworden dat je overal maar respect voor moet hebben. Zo reageerde recent ene Sam onder een stukje over de Ahh Bra van Tel Sell. Hij vond dat het geschrevene respectloos was. Ja, dat klopt wel een beetje. Ik zou niet weten waarom ik eerbied, aanzien of waardering – synoniemen van respect – zou moeten hebben voor vrouwen die een bepaald type BH kiezen ter ondersteuning van hun borsten.

Toch was het geen constatering van Sam. Het was een verwijt. Sam hoort bij de respectpolitie. Hij, of zij, dat moeten we ook zeker niet uitsluiten, vindt dat alles en iedereen maar in zijn waarde gelaten moet worden. Hoe belachelijk het ook is. Ja, is. Want sommige dingen zijn aantoonbaar belachelijk. In dit verband hoef ik alleen maar enkele van de sprookjes aan te halen die de pijlers zijn onder de drie grote wereldgodsdiensten. En Nordic Walking, uiteraard.

Maar goed, volgens Sam en de respectgestapo moet ik daar dan dus een zekere mate van waardering voor opbrengen. Tegen Sam en zijn vrienden zou ik willen zeggen: dat bepaal ik zelf wel!

Voor Arie Ribbens heb ik respect. En voor Lionel Messi en Robin van Persie, maar dan hebben we het ook wel zo’n beetje gehad. Nou ja, er zijn er nog wel een paar, maar voor de meerderheid van de mensen en hun eigenaardigheden heb ik geen respect. Ik accepteer dat het er is. En dat is in veel gevallen al een hele opgave.

Tegen alle respectofielen zou ik daarom ook nog heel respectloos willen zeggen: flikker op met je respect!

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Één reactie op “Respect”