Champignon-zzp’er

Stel, je bent een Pool of andersoortige terrorist en wilt geld verdienen om tijdens de kerst een heerlijke borsjt met extra’s op tafel te kunnen zetten. Je vertrekt naar Nederland om asperges te steken. Eenmaal in Nederland aangekomen blijkt een Limburger bedacht te hebben dat je geen asperges hoeft te steken, maar champignons moet plukken, uitgraven of weet ik veel hoe dat precies gaat.

Een tegenvaller. Wie denkt de hele dag mooie witte stelen uit de grond te kunnen trekken en dan opeens wordt opgezadeld met een schimmelproduct, moet dat even verwerken. Maar goed, die borsjt met extra’s moet wel op tafel komen tijdens de kerst, anders wordt schoonmoeder boos. We weten allemaal hoe Oost-Europese schoonmoeders zijn. Aan de slag dus.

Zul je net zien dat er in Nederland een minister rondloopt die er een speerpunt van heeft gemaakt de misstanden in de champignonsector aan te pakken. Henk Kamp heet hij. Eerst zat hij nog lekker op Bonaire de boel de boel te laten, maar nu pakt hij als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid misstanden in de champignonsector aan. Een positieverbetering, heet dat dan.

Als Pool zit je er mooi mee, met zo’n Henkie. Hij wil ‘alle rotte appelen uit de champignonsector halen’. De werknemers werken te lang en worden onderbetaald. Bovendien wordt er gewerkt met ‘schijnconstructies’, die een bron van fraude zijn in de champignonsector. Kamp wil de inspecties bij de frauderende bedrijven daarom intensiveren. En meer van dat soort ambtenarenlingo. Daar gaat je borsjt met extra’s tijdens de kerst!

Maar er is hoop. Volgens Kamp blijft de zogenaamde zzp-constructie wel gewoon mogelijk in de champignonsector. Zo kan de champignonplukker zich ‘invechten in de markt’. Dat betekent dat je als Pool nog steeds onderbetaald wordt voor het plukken van champignons, maar dat je wel allerlei leuke foldertjes van de Kamer van Koophandel in de bus krijgt.

O ja, en je moet ook ieder jaar even een afdracht aan die Kamer van Koophandel betalen. De borsjt is gered, maar geen extra’s deze kerst dus. Je kunt wel tegen je schoonmoeder zeggen dat je zelfstandig champignondernemer bent. En dat is ook wat waard, mits het woordgrapje stand houdt in het Pools natuurlijk.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

12 reacties op “Champignon-zzp’er”