Commotie over avondeten moeder Mark Rutte

In politiek Den Haag is de laatste dagen veel te doen over de culinaire voorkeuren van de moeder van premier Mark Rutte. Het zou met name gaan om haar voorkeuren omtrent het avondeten. Volgens politieke insiders wil de voltallige oppositie, maar ook gedoogpartner PVV, dat de premier afstand neemt van de eetgewoonten van zijn moeder.

Volgens onbetrouwbare bronnen eet mevrouw Rutte op dinsdag altijd rode kool en is dat met name D66 en GroenLinks een doorn in het oog. ‘Daar is niks van waar, maar wij hebben wel vernomen dat ze de boontjes te lang kookt. Dat kan echt niet meer in een moderne samenleving als de onze. Wij bij D66 staan voor beetgare boontjes en verwachten dat ook van de moeder van onze premier,’ zegt D66-leider Alexander Pechtold.

Niet alleen de te lang gekookte boontjes vormen een probleem voor een Kamermeerderheid. Ook het tijdstip waarop de moeder van Mark Rutte eet, is voor veel fracties reden om de premier te vragen afstand te nemen van de eetgewoonten van zijn moeder. Hero Brinkman van de PVV: ‘Hoe ze haar boontjes kookt, kan me eerlijk gezegd geen biet schelen, maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat mevrouw Rutte de pannen op tafel zet op mediterrane tijdstippen. Soms eet ze pas na zevenen! Een gotspe.’

Inmiddels zijn de eetgewoonten van de moeder van Mark Rutte ook doorgedrongen tot de Europese politiek. Eurocommissaris Androulla Vassiliou, die Culinaire Aangelegenheden in haar portefeuille heeft, reageert fel. ‘Dit is echt ongelofelijk. Terwijl Europa bijna failliet gaat, kookt de moeder van de Nederlandse premier haar boontjes te lang! Wat moeten de bonentelers in Spanje en Italië daar wel niet van denken?’ Volgens haar zijn de gevolgen voor de Europese economie niet te overzien wanneer Rutte geen afstand neemt van de eetgewoonten van zijn moeder.

Premier Rutte laat via de Rijksvoorlichtingsdienst weten niet van plan te zijn inhoudelijk te reageren op de commotie. ‘De eetgewoonten van mijn moeder zijn geen kabinetsbeleid. Als ze echt te ver gaat in haar gedrag, en bijvoorbeeld de gordijnen ’s avonds niet meer sluit, zal ik heus wel reageren.’

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.