Het mysterie Marco

Daar zat-ie dan, achter een tafeltje, met een glaasje Berenburg voor z’n neus. Naast Robert Veenstra. Een omhooggevallen schooldirecteur, zo heb ik de voetbalanalist met snor weleens horen betogen. Zo zat dhr. Veenstra er ook wel een beetje bij. Maar met hém naast je is iedereen een omhooggevallen iets. Hij is Marco. En Marco wordt het volgende seizoen trainer van SC Heerenveen.

Hij zat het achter het tafeltje uit te leggen alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Hij was blij, vond het een mooie club. De gebruikelijke woorden van een nieuwe trainer bij zijn presentatie. Maar eigenlijk is het onwerkelijk: Marco van Basten de nieuwe trainer van SC Heerenveen, de provincieclub der provincieclubs. Alsof Bono een paar jaartjes gaat zingen bij het shantykoor van IJmuiden.

En dan zagen we nog niet eens in beeld dat Marco waarschijnlijk lang voor de perspresentatie in een wegrestaurant met technisch manager Johan Hansma heeft zitten praten. Marco in een wegrestaurant, dat is al moeilijk voor te stellen. Maar met Johan Hansma erbij wordt het helemaal een tafereel uit een ander universum. Grotere tegenpolen zijn niet denkbaar. Hansma had in ’88 de voorzet van Arnold Mühren via de tweede ring van het Olympiastadion in München richting dat andere universum geschoten, in plaats van hem schitterend over Rinat Dassajev heen te lepelen. Als hij de bal al had geraakt.

Maar toch gaat Marco gewoon een schnitzel bij Van der Valk zitten eten met zo’n koekenbakker. Hansma mocht vermoedelijk zelfs het kersje in de appelmoes hebben.

Het kan Marco allemaal niets schelen. Marco doet wat hij wil. Als hij op het vliegveld van Lissabon met een groene spencer aan en een groen-wit sjaaltje om zijn nek naast een malafide Portugees wil poseren, dan doet hij dat. Als hij Romano Denneboom en Kevin Bobson wil selecteren voor het Nederlands Elftal, dan doet hij dat. En als hij trainer van Heerenveen wil worden, dan doet hij dat. Altijd met dezelfde ondeugende ogen en mysterieuze glimlach om zijn mond.

Het maakt hem ongrijpbaar. De mythe die rond hem ontstond na zijn gedwongen afscheid van de actieve voetballerij is een beetje verdwenen, maar er blijft geen peil op Marco te trekken. Na z’n avontuur bij Heerenveen wordt hij bondscoach van het Nederlands curlingteam. Of misschien toch gewoon, zoals in de sterren staat geschreven, trainer van AC Milan. En daarna verrast hij ons juist weer en wordt tuinman van Johan Cruijff.

Hoe het ook loopt, we zullen nooit echt in zijn ziel kunnen kijken. Die ligt veilig opgeborgen achter de ondeugende ogen en mysterieuze glimlach. Het blijft speculeren. Marco van Basten, de Mona Lisa van zijn tijd.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Één reactie op “Het mysterie Marco”