Engelse doellijnen

Er wordt altijd heel moeilijk gedaan over de Engelse ‘groundsmen’. Kunstenaars zouden het zijn, als we sommige sportjournalisten (Tom Egbers) moeten geloven. Toegegeven, de velden liggen er in Engeland, in tegenstelling tot het kapsel van Tom Egbers, keurig gemaaid bij, maar het blijven toch gewoon mannen met een snor op een grasmaaier.

Wij noemen ze terreinknecht, en dat past veel beter bij iemand die het grootste deel van de dag doorbrengt op een grasmaaier. Onze terreinknechten verstaan hun vak eigenlijk ook beter dan hun Engelse collega’s. Die heten dan wel ‘groundsmen’ en leggen een keurig gemaaide mat neer, ze doen ook nog iets wat een Nederlandse terreinknecht nooit in z’n hoofd zou halen: vlak achter de doellijn ontdoen ze het veld van het gras, met als gevolg een kaal stuk aarde.

Het moet erg eng zijn om in Engeland te keepen. Wanneer je even achterom kijkt om te zien of je handdoek nog goed in het net hangt, staar je vanaf het gras in een diepe afgrond. Living on the edge, dat is het leven van een keeper in de Premier League.

Die diepe afgrond is uiteraard wat overdreven, maar als ik een Engelse keeper was, zou ik wel een moestuintje beginnen in het gebied achter de doellijn. Het moet heerlijk zijn een verse wortel te eten terwijl in de verte een ploeggenoot schitterend scoort. Bovendien doet de hilarische situatie zich voor dat wanneer een spits van de tegenpartij een doelpunt maakt, er een spitskool – spreek goal uit zoals Ronald Koeman doet – wordt gescoord. Als je dan toch een tegendoelpunt moet incasseren, dan maar een spitskool.

Leuk en aardig allemaal; het blijft natuurlijk wel een gekke gewaarwording. Alsof de groundsman met een Stanleymes en lineaal langs de doellijn is gegaan. Een heel karwei. Bovendien, een veld dat direct eindigt achter de doellijn is als een terreinknecht zonder grasmaaier: het ziet er raar uit. Waarom dan toch al die moeite, lieve groundsmen?

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

9 reacties op “Engelse doellijnen”