Het kerstconcert van Thomas Berge

Zaterdagochtend zo rond een uurtje of twaalf – dat is op zaterdag ochtend – zit ik er altijd klaar voor: Sterren.nl, een schitterend programma waarin je een half uur lang het resultaat kunt zien van een rijmwoordenboek plus net te weinig budget voor een clip. Afgelopen zaterdag ging het anders; geen clip van een dikzak die ik-blijf-je-trouw-ik-hou-van-jou-rijmend in de camera stond te loensen en over een strand wandelde met de hond van z’n buurvrouw, maar een registratie van het kerstconcert dat Thomas Berge onlangs in Enschede gaf.

Het werd een deceptie waar ik zo een paar honderd woorden over op zou kunnen schrijven. Omdat ik een invloedrijk weblog bestier, is dat precies wat jullie nu te wachten staat.

Het was verschrikkelijk. Thomas droeg een zwarte outfit, er stonden een paar kerstbomen op het podium en het publiek bestond uit meeklappende vrouwen die hun man hadden meegesleurd naar het theater. En dan was er dus ook nog muziek. Thomas Berge, ondersteund door een band, een zootje violisten en uiteraard een achtergrondkoortje van geforceerd lachende dames, braakte het ene na het andere kerstclichénummer uit. Wham, Mariah Carey, Chris Rea; alles kwam voorbij. Overgoten met een Thomas Berge-sausje.

Dat is geen lekker sausje. Sterker nog, het is een sausje dat van het meest malse stukje ossenhaas een nieuwe martelmethode in Guantanamo Bay maakt – ossenhaasboarding noem ik het maar even. Toch deed het merkwaardige feit zich voor dat iedereen het naar z’n zin leek te hebben in Enschede. Lachende gezichten die genoten van de muziek van Thomas Berge.

Ik kan me van alles voorstellen, zelfs dat je er een zekere voldoening uit haalt om met twee stokken door het bos te marcheren, maar dat er mensen zijn die genieten van zoveel artistieke leegheid als Thomas Berge tentoonspreidde tijdens zijn kerstconcert, dat gaat er bij mij niet in. Er zijn grenzen, en daar moeten we Thomas Berge overheen flikkeren. Hup, het land uit! Met z’n achtergrondkoortje erachteraan.

Het achtergrondkoortje…, breek me de bek niet open over het achtergrondkoortje! Te laat: de twee dames die het achtergrondkoortje van Thomas Berge vormden bij het kerstconcert in Enschede zijn leugenachtige schepsels. Tijdens het optreden stonden ze continu met een glimlach van oor tot oor te dansen en te zingen. Allemaal nep. Dat zag je aan alles. Na afloop hebben ze minstens negen meloenen op elkaars hoofd stukgeslagen. Zoveel ellende verdaag je niet met een glimlach van oor tot oor zonder na het optreden meloenen op elkaars hoofd stuk te slaan.

Het land uit dus met die hele schijnheilige bende. Het liefst naar Afrika. Want de uitvoering van ‘Do they know it’s Christmas?’, waarbij Thomas het publiek opzweepte om enthousiast en vrolijk mee te klappen met het nummer over dood en verderf in Afrika, vormde het surrealistische dieptepunt van het concert.

Luister hier niet naar het concert. 

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

2 reacties op “Het kerstconcert van Thomas Berge”