Polderloting

Met veel plezier keek ik de week voorafgaand aan de loting voor het EK naar het programma Studio Voetbal. Jack vroeg met een stalen (en natuurlijk bruin) gezicht aan zijn tafelgenoten of ze wilden voorspellen met wie het Nederlands Elftal in een poule terecht zou komen. Een meer onzinnige vraag bestaat er niet. Alsof de presentator van een tv-programma over bingo aan een stel zogenaamde bingokenners vraagt welke getallen zij aanstaande woensdag bij dorpsbingo in Winsum verwachten.

Bij Studio Voetbal lulde men er een kwartier mee vol. Bloedserieus, terwijl de meeste gasten aan tafel een poule voorspelden die vanwege gedoe met balletjes en potten niet eens mogelijk was. Jammer dat er niet iemand relativerend zei – Ronald Waterreus bijvoorbeeld: ‘Mwoa, zo’n loting blijft toch een loterij.’ Tot zover het journalistieke programma van Jack en kornuiten.

Vijf dagen later werd er namelijk echt geloot. En ik zat in de auto. Aan het begin van de loting reed ons gezelschap de polder in, toen Marco het balletje met ‘Germany’ aan de poule van Nederland had gekoppeld, reden we er zo’n beetje weer uit. Een loting op de radio dus. Het was mijn eerste loting op de radio, en ik heb er erg van genoten.

Moet ik bij de volgende loting toevallig nergens zijn voorafgaand aan het loten, dan ga ik gewoon een stukje rijden. Want dat was ook wel belangrijk, dat we reden. Thuis voor de radio was het minder leuk geweest. Nu raasden we door de polder en leek de auto telkens wanneer er een voor Nederland interessant balletje werd gepakt even stil te staan. Stil luisterden we. Je kon het briefje zelfs horen: Denemarken. Daarna hoorden we ‘Portugal’.

En toen gebeurde het. Nog voordat de commentator van dienst het zei, wisten we het al. We hoorden het aan de geluiden in de zaal: Duitsland! We juichten. Voetballen tegen Duitsland op een EK, mooier kan het niet! De polderloting had niet voor een polderpoule gezorgd. Geen compromissen; alles of niets. Alleen dan red je het in zo’n poule.

Dus: aanvallen Bert, zonder Nigel de Jong, maar met Afellay, Robben, Huntelaar, Van Persie, Sneijder en Van der Vaart in de basis!

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.