Dolfijn Spetter

Hij wordt ergens in een afgelegen, onguur hoekje van de website van het dolfinarium van Harderwijk, waar je pas na zes keer klikken terechtkomt, beschreven als ‘de bekende dolfijn Spetter’. Maar wie kent hem nog? Dolfijn Spetter. Zelfs ik was hem alweer vergeten, terwijl ik op mijn negende nog een vis in zijn mond heb geworpen, met alle gevolgen van dien (hij at ‘em op).

Spetter wordt in het dolfinarium – en in tegenstelling tot hoe die term vaak gebruikt wordt, klopt het deze keer echt – letterlijk en figuurlijk overschaduwd door orka Morgan, de zielige aandachtstrekker die in de zomer van 2010 verzwakt ronddobberde in de Waddenzee en werd gered door ons, de mens.

Sindsdien is het orka Morgan voor en orka Morgan na. Er is een website over Orka Morgan, er zijn kleurplaten van orka Morgan, en een tijdje geleden werd er een rechtszaak gevoerd over het lot van orka Morgan – iemand de gelijkenis tussen rechters en orka’s wel eens opgevallen trouwens? Staatssecretaris Henk Bleker is zelfs op bezoek geweest bij Orka Morgan. Hij heeft hem toen nota bene uitgenodigd voor een interland tussen Angola en Eritrea! Orka Morgan sloeg de uitnodiging af.

En nu wordt die aandachtszieke weigervis naar Tenerife gebracht, in een hangmat. Typisch orka Morgan. Gewoon een te krappe stoel van een budgetmaatschappij, zoals wij allemaal naar Tenerife gaan, is niet goed genoeg voor mevrouw! Maar goed nieuws voor Spetter, zou je denken; eindelijk is hij weer de belangrijkste vis van het dolfinarium.

Nee hoor. Orka Morgan blijkt het allemaal heel goed gepland te hebben. Hij vertrekt net op tijd uit Harderwijk. Het is een hele gewiekste orka.

‘Van 26 december tot en met 30 december zingt Frans Bauer met dolfijnen’, las ik op de website van het dolfinarium. Dus terwijl orka Morgan op een strandstoel geniet van een cocktail met zo’n geinig parapluutje erin, moet Spetter optreden met Frans Bauer.

Frans gaat waarschijnlijk duetten zingen over regenbogen met Spetter. Spetter zal enthousiast met z’n staart heen en weer moeten bewegen op de tonen van ‘Heb je even voor mij’. Spetter zal geëmotioneerd moeten kijken wanneer Frans ‘Op rode rozen vallen tranen aanheft’. Hij zal z’n beste dolfijnlachje tevoorschijn moeten toveren wanneer Frans een grapje maakt. Misschien gaat Frans zelfs wel op Spetter zitten.

Arme, arme Spetter.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.