Brieven aan BN’ers – Beste Frans Duijts,…

Je bent veel in het nieuws de laatste tijd. Wat ik ervan begrijp, bemoei jij je erg veel met de situatie in Griekenland. Ik kan de tv niet aanzetten of ze hebben het over je. Wat je in Brussel bekokstooft bij een top, hoe je daar Silvio Berlusconi staat uit te lachen en hoe je met jezelf in overleg bent tijdens een Frans Duijts overleg. Bij geschiedenis leerde ik vroeger zelfs over jouw as. Alsof je potverdomme al gecremeerd bent!

Frans, dat is natuurlijk een beetje een flauw begin van deze brief. Jij heet naar twee belangrijke Europese landen. Haha. Toch heb je zijdelings ook wel echt iets met Griekenland te maken, Frans. In het genre waar jij actief bent – volkszingen – gaan de liedjes bovengemiddeld vaak over Griekenland. Hete nachten in Athene, iets onder de warme Griekse zon of punniken op Kreta. Het is Griekenland voor en Griekenland na bij de volkszangers. Wat is dat toch, Frans? Komt het doordat gyros rijmt op TROS?

Je was ook echt in het nieuws de afgelopen week. Nou ja, nieuws. Ik las ergens op een website dat jij je teen gebroken hebt, Frans. Een merkwaardig ongeval, want – en nu quote ik (dat is als je letterlijk iets overneemt wat een ander gezegd of geschreven heeft) –  ‘De zanger (jij dus, Frans) liep dit weekend op ongelukkige wijze tegen zijn eigen keuken aan en brak daarbij zowel zijn kleine teen als de teen ernaast.’

Je bent vrij fors, maar hoe krijg je het in Godsnaam voor elkaar om met slechts twee tenen tegen je hele keuken aan te lopen? Of klopt het bericht niet helemaal en heb je je gestoten aan iets wat in de keuken stond? Dat klinkt logischer, vooral als het een doos met bevroren bamischijven betrof. Of een frituurpan. Of de kerstkalkoen die je alvast uit de vriezer had gehaald omdat je een beetje trek had. Nou ja, iets wat met eten te maken heeft in ieder geval.

Het merkwaardige en korte artikeltje op de website bevat naast de wonderlijke botsing tussen jouw tenen en je keuken nog een zin, met goed nieuws deze keer: ‘Ondanks de breuk gaan de optredens van de zanger gewoon door, hij zal echter wel zingen vanaf een kruk.’ Deel één van de zin is al prachtig, je bent immers een podiumbeest, maar deel twee vind ik leuker: zingen vanaf een kruk.

Ik vind dat heel erg bij jou passen, zo’n kruk. Ik denk zelfs dat je na een tijdje niet meer anders wilt. Ook niet als je tenen zijn genezen. Wat de rolstoel voor Koos Alberts is, zal de kruk voor jou worden, Frans. Waar een teen-keukenbotsing al niet goed voor kan zijn.

Met vriendelijke groeten,

Zwoebe Zwoebstra

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

10 reacties op “Brieven aan BN’ers – Beste Frans Duijts,…”