Brieven aan BN’ers – Beste Johan Cruijff,…

Allereerst: hoe zit dat nou met je achternaam, Johan? De één schrijft Cruyff, de ander Cruijff. Ik heb in de aanhef voor de ij-variant gekozen, maar op jouw eigen schoenen staat tussen de u en de f een y. Hoe zit dat? Je hebt er vast een goede theorie over wie hout snijdt, Johan. Maar dat is natuurlijk niet de belangrijkste reden voor deze brief aan jou.

De reden voor mijn brief aan jou is weer een andere brief, ook aan jou gericht. Geschreven door je vriendjes uit de Raad van Commissarissen van Ajax. Ze schrijven in die brief in een paar duizend woorden op dat ze jou een enorme lul vinden. Ik zeg het maar even, want ik denk niet dat je hem helemaal hebt gelezen. Ik denk dat jij lezen een zinloze tijdsbesteding vindt wie geen nut heeft. Uitzondering op die regel vormt natuurlijk het lezen van deze brief. Het is nu al de Johan Cruijff onder de brieven.

Dat bedoel ik positief. Ik vind jou een prachtmens, Johan. Een God. Meer dan een God. Jij hebt er met je opvattingen over voetbal hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat wij geen België zijn. Als de God die wij de afgelopen eeuwen hebben bedacht werkelijk bestaat, dan mag die jouw veters nog niet strikken (heeft God eigenlijk een veterstrikdiploma, Johan?).

Niet iedereen vindt dat. Sterker nog, steeds meer mensen vinden het omgekeerde. Nou ja, niet precies het omgekeerde, want God draagt badslippers en die hebben geen veters. Maar goed, ze mogen jou in ieder geval niet meer. In de kroeg hebben we het daar wel eens over, en dan komen die mensen met allemaal doordachte argumenten aan waarom jij geen prachtmens zou zijn. Ik zei daarop altijd, duidelijk articulerend: ‘Jo-han Cruijff!’. De mensen met de argumenten dropen dan af. Hun argumentjes waren door alleen het noemen van jouw naam verworden tot zielig gesputter van een stel dronken idioten.

Maar nu heb je voor de tweede keer je voetbalzoon geschoffeerd. Marco. Hij mag van jou geen directeur bij Ajax worden. Waar Jezus, de zoon van God, water in wijn kon veranderen, daar kon Marco slechte voorzetten van Jan Wouters in schitterende omhalen veranderen. Jij bent meer dan God, maar Marco is meer dan Jezus. Ik bedoel: voorzetten van Jan Wouters!

Iemand die grotere wonderen kon verrichten dan Jezus schoffeer je niet twee keer. Ook al ben je zelf een God+. Dus Johan, hou daar eens mee op! Of leg me in een betoog waar geen touw aan vast te knopen is, uit hoe het precies zit. Ik wacht het af. Enneh…, laat het niet stiekem door Jaap de Groot schrijven hè! Dat heb ik meteen door.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

19 reacties op “Brieven aan BN’ers – Beste Johan Cruijff,…”