Het NOS-journaal van 11 september 1983, met Fred Emmer

In een vlaag van nostalgie dacht ik recent opeens terug aan het NOS-journaal van 11 september 1983. Ik was toen exact vier maanden en zeven dagen oud. Ik weet het nog als de dag van gisteren; mijn luiere zat vol stront en de Twin Towers wisten nog niet welk noodlot hen precies achttien jaar later zou treffen.

Fred Emmer was de nieuwslezer van dienst, ook dat weet ik nog goed. Een nieuwslezer met de naam Fred Emmer vergeet je niet snel; ook niet als je pas vier maanden oud bent. Juist niet als je pas vier maanden oud bent, moet ik eigenlijk schrijven. Fred Emmer is lekker simpel. Het had zo de naam kunnen zijn van het voorwerp waarmee ik een jaar later mijn eerste zandtaart zou bakken.

Voordat Fred Emmer begon met het voorlezen van het nieuws, die elfde september van het jaar 1983, was er een mevrouw met een gele trui aan in beeld. Mensen droegen in die tijd gele truien. Deze mevrouw in haar gele trui had allemaal getallen voor haar neus staan. Ik weet het niet helemaal zeker meer, maar volgens mij was het een rijtje met de volgende getallen: 11, 15, 29, 30, 31, 36. Het reservegetal was 14. Reservegetal inderdaad. Het was een mevrouw van de Lotto. Dat zat toen voor het journaal.

Na de lottomevrouw was het dan eindelijk tijd voor Fred. Fred werd aangekondigd middels een leader. In die tijd heette dat waarschijnlijk anders. Een minder Engels woord. Hoe dan ook, in die leader zat een gong. Zo van: Fred gaat het nieuws zometeen voorlezen, opletten allemaal! Schitterend. Een journaal dat niet wordt ingeluid door een gong is eigenlijk geen journaal.

Na de gong begint Fred te praten. Heel rustig. Volgens mij had hij het over Chili. Iets met Pinochet. Ik weet nog dat mijn moeder tegen mij zei dat meneer Pinochet een hele stoute meneer was. Iets daarvoor had hij op erudiete wijze, als ik me niet vergis, de volgende zin uitgesproken: ‘In Libanon lijken de Druzen, die bijna het hele Choufgebergte in handen hebben, bezig met een opmars richting Beiroet.’ Dat ging niet over Pinochet en Chili, maar over Druzen, die aan een opmars richting Beiroet bezig waren.

Naast Fred stond een telefoon. Dat weet ik nog heel zeker. Vermoedelijk voor als er zo’n Druus opbelde. Of Fred z’n vrouw, met de mededeling dat het eten klaar was. Je weet het niet. In ieder geval is dat mijn mooiste herinnering aan het journaal van 11 september 1983: Fred en z’n telefoon.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Wat een toeval; iemand heeft het fragment dat ik me zo goed voor de geest kan halen op YouTube gezet: 

httpvh://www.youtube.com/watch?v=RRNVg2btslE&feature=related

Één reactie op “Het NOS-journaal van 11 september 1983, met Fred Emmer”