Mr. Dobalina

Vannacht in mijn slaap hoorde ik heel ver weg een stem. ‘Mr. Dobalina,’ sprak hij. ‘Wie?,’ slaappraatte ik terug. ‘Mr. Bob Dobalina,’ verduidelijkte de stem. Ah, Mr. Bob Dobalina, die kende ik nog wel. Uit 1991. Van een liedje van Del tha Funkee Homosapien, een rapper uit de Verenigde Staten van Noord-Amerika.

Het is een fascinerende naam, Bob Dobalina. Sinds ik hem in 1991 voor het eerst hoorde, denk ik elk jaar nog wel even aan de naam. Eerst Mr. Dobalina, en dan z’n voornaam Bob erbij, net zoals het in het liedje gaat (luister hieronder). Maar nu de naam zelfs in mijn slaap tot me kwam, moest ik me er toch maar eens beter in gaan verdiepen. Eerst was het gewoon een gekke naam uit een rapnummer; nu wilde ik de persoon achter de naam Bob Dobalina leren kennen. Wie is hij?

De tekst maar eens gegoogled. Nou, daarin komt Mr. Bob Dobalina er niet al te best vanaf. Hij en Del tha Funkee Homosapien zijn bepaald geen vrienden. Zo noemt Del, zo mag ik hem vast wel noemen, Mr. Dobalina onder andere een serpent, en vraagt hij zich af waarom die kleine tapijtrat, daarmee dus doelende op Mr. Bob Dobalina, zich niet gedraagt. Dat zijn geen vriendelijke woorden. Klinkt de naam Bob Dobalina toch opeens een stuk minder sympathiek.

Maar goed, dat is natuurlijk alleen maar Del tha Funkee Homosapien zijn kant van het verhaal. Misschien ligt het allemaal wel veel genuanceerder. Is Bob Dobalina wel een tapijtrat, maar eentje die zich prima gedraagt. Om daar achter te komen, moest ik met Mr. Dobalina in contact komen. Helaas staat hij niet in het telefoonboek, en zit hij ook al niet op Facebook.

Daarom heb ik uiteindelijk Derk Bolt van Spoorloos maar ingeschakeld. Het laatste wat ik van hem hoorde, was dat hij in de binnenlanden van Peru zit en met een oom van Bob Dobalina heeft gesproken, ene Mr. Dobalina. Mr. Fred Dobalina. Volgens Fred Dobalina is Bob Dobalina een tapijtwinkel (typisch!) begonnen in de achterbuurten van Detroit.

In het geval Derk daar levend vandaan komt, met Mr. Bob Dobalina aan zijn zijde, staat Bert van Leeuwen van Het Familiediner al klaar met z’n limousines. Ik ben benieuwd of Del tha Funkee Homosapien en Mr. Bob Dobalina instappen om het onder het genot van een heerlijk stukje vis of een gehaktbal weer goed te maken. Het zou toch mooi zijn.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Clipje:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=-h3ynPZEOM4

Één reactie op “Mr. Dobalina”