Foto’s van correspondenten met een telefoon in hun handen

Bij elk item waarin een correspondent z’n zegje mag doen en we geen bewegende beelden zien van de correspondent – omdat het te duur is of omdat de cameraman net even op de wc zit –, maar hij de nieuwslezer via een telefoon te woord staat, is er een fotootje van de beste man of vrouw te zien. Op dat fotootje heeft de correspondent altijd een mobiele telefoon in z’n handen. Ik erger me daaraan.

Het wekt namelijk een beetje de indruk alsof wij, de kijkertjes, dat nodig hebben. Dat we anders niet doorhebben dat die meneer in beeld aan de telefoon hangt, in plaats van via twee blikjes met een touwtje ertussen te communiceren. Maar wij hebben dat telefoontje aan het oor van de correspondent echt niet nodig NOS en RTL! Wij snappen prima dat een vent die we helemaal uit Duistland, of misschien nog wel een land dat veel verder weg ligt, horen babbelen, dat met een telefoon doet. Een strijkijzer lult zo lastig. En een megafoon; je zou het kunnen proberen, maar dan moet de correspondent wel heel hard schreeuwen.

Zo, dat moest er even uit.

Tijd voor leuke zaken nu, want wanneer ik me dan aan zoiets erger, probeer ik er ook altijd de leuke kanten van in te zien. In dit geval zie ik voor me hoe al die correspondenten een mailtje krijgen waarin staat dat het weer zover is; ze moeten met hun telefoon op de foto. Op naar de plaatselijke HEMA en poseren maar. Het zou schitterend zijn wanneer een correspondent het zou wagen in zo’n hokje zelf even te doen. Dat we elke avond een half hoofd in beeld zien wanneer de politieke situatie in Syrie besproken wordt.

De meeste foto’s van correspondenten worden helaas door echte fotografen gemaakt. Weinig halve hoofden. Wel veel moeilijk kijkende hele hoofden. Bijvoorbeeld dat van Jeroen Akkermans, RTL-correspondent in Berlijn en verre omstreken (foto: zie boven). Jeroen doet op zijn foto een nieuwe superheld na: Correspondentenman, de man die met z’n gelul over allerlei zaken de wereld een beetje veiliger maakt. De fotograaf heeft denk ik erg veel lol gehad. ‘Nog iets stoerder. Doe maar net of je James Bond bent, Jeroen.’

Wat het allemaal pas echt leuk zou maken, is wanneer de chef van de correspondenten volgend jaar een mailtje stuurt waarin staat dat elke correspondent niet meer met hun telefoon op de foto moeten, maar met een langwerpig stuk fruit aan het oor moet poseren. Stelt u zich eens voor, dezelfde foto van Jeroen Akkermans, maar dan met een banaan aan z’n oor. Het lijkt me schitterend. Kent er iemand een hacker die in de computers van de NOS en RTL kan inbreken?

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Één reactie op “Foto’s van correspondenten met een telefoon in hun handen”