Mensen uit Niger

Ik heb een probleem met mensen uit Niger. Niet omdat ze zwart zijn, dat is meer iets voor racisten. Ook niet omdat ze een grote rode stip middenin hun vlag hebben gezet. Ze doen maar met hun vlag wat ze niet laten kunnen. Al zetten ze er een foto middenin van Humberto Tan die innig aan het tongzoenen is met Frits Barend. Het dondert me niks. Dat ze heel ongeïnspireerd hun land genoemd hebben naar de eerste de beste rivier die er doorheen stroomt, laat me ook al koud.

Mijn probleem met mensen uit Niger is dat ik niet goed weet hoe ik mensen uit Niger moet noemen. De term ‘Nigeriaan’ is al bezet. Uiteraard door de Nigerianen. Mensen uit Nigeria dus. Mensen uit Niger zijn niet de enige mensen waarvan ik niet weet hoe ik ze moet noemen. Bij mensen uit Tsjaad heb ik het ook. Maar dat ligt toch anders. Daar weet ik het namelijk echt niet van. Bij mensen uit Niger is dat stiekem toch anders.

Ik weet best dat iemand uit Niger een Nigerees is. Ik vind het alleen niet klinken. En het hoort ook niet bij Afrikanen. Ik vind -ezen meer mensen uit Azië. Chinezen, Vietnamezen, Japanezen, Indonezen, u kent het wel. Tuurlijk, ik weet het, in Afrika heb je ook –ezen. Bijvoorbeeld de Ghanezen, de Burundezen, de Rwandezen, de Noord-Soedanezen en sinds kort ook nog de Zuid-Soedanezen. Maar bij hen is er geen goed alternatief. Een Ghaniër, Burundilander of een Rwandaan, laat me niet lachen!

Bij mensen uit Niger is er echter wel een schitterend alternatief voor dat lelijke ‘Nigerees’. Het ligt zelfs heel erg voor de hand. Mensen uit Niger zijn hartstikke zwart. Daarmee is iemand uit Niger natuurlijk gewoon een Niger. Zo.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.