Hobby’s – Theezakjes verzamelen

Omdat Nederland boven alles toch een heel gezellig hobbyland is, zal ik u, de lezer van dit zeer belangrijke weblog, van tijd tot tijd kennis laten maken met een niet minder belangrijke hobby. Deze keer theezakjes verzamelen.

‘Dit is de homepage over mijn theezakjesverzameling’, staat er in grote zwarte letters, type comic sans, te lezen op de website van theezakjesverzamelaar Kunie Broekhuizen. Ik ruik meteen onraad. Hier klopt iets niet. Theezakjes verzamelen, dat doet niemand. Die zien er bijna allemaal hetzelfde uit, behalve dan die hippe piramidevormige ondingen van Lipton. Na Kunie haar site wat beter bekeken te hebben, bleek ik uiteraard gelijk te hebben. Kunie verzamelt theezakjespapiertjes in plaats van theezakjes.

Dat is nog steeds wel gek, maar net iets minder gek. Dat het een gekke hobby blijft, heeft ze zelf ook door, want op de website staat een vrij uitgebreide verantwoording voor haar hobby:

‘Het idee om te gaan verzamelen kwam omdat ik veel kaarten maakte met vouwsels van theezakjes. Tussen de zakjes waarmee ik vouwde zaten ook exemplaren welke niet geschikt waren om mee te vouwen, maar wel mooi waren. Vandaar dat ik op het idee kwam om te gaan verzamelen.’

Woorden van iemand die zelf eigenlijk ook wel doorheeft dat ze met iets volslagen krankzinnigs bezig is. Eerst dat vouwen, en dan nog eens een hele verzameling aanleggen. Pffff. 12.500 theezakjespapiertjes heeft ze inmiddels. En ze is begonnen in 1999. Een snelle, en dus ietwat onnauwkeurige, rekensom leert me dat ze 2,98 theezakjespapiertjes per dag verzamelt. Gek mens, verzamel er dan gewoon drie per dag!

Vanaf 1999 12.500 dingen verzamelen waar je de juiste naam niet van weet, is één ding, er een hele website omheen bouwen is nog weer iets heel anders. Kunie deed het. En behoorlijk uitgebreid ook. De hele verzameling is, alfabetisch gerangschikt, terug te vinden op de site van Kunie. De lijst begint met het weinig aan de verbeeldingskracht over latende theemerk A, en eindigt met het Peruaanse theemerk Zurit, een prima merk dat onder andere een niet te versmaden Té Canela Manzano (kaneel-appel, als m’n taalgevoel me niet in de steek laat) op de markt heeft gebracht.

U leest het al, Kunie noteert ook van elk merk zeer nauwkeurig welk type thee het betreft. Maar daar houdt het nog niet op. Ze beschrijft ook het zakje, dat dus een papiertje is. Via de website van Kunie kunnen we op die manier allemaal kennismaken met het theezakjespapiertjesverzamelaarsjargon. Een interessant jargon. Zo heeft Kunie het onder meer over ‘with Bergamot  breed zakje sch.sluitflap’. Sluitflap, een fascinerend woord. En dat ‘sch.’, waar staat het voor. Om dat te weten, moet je denk ik theezakjespapiertjesverzamelaar zijn.

Toch zijn het niet alleen sluitflappen die de klok slaan. Er is ook weleens sprake van een gewone flap: ‘Achterop flap El=Ouri Gmbh & Co. Enz.’ Dat u het even weet. Nou, dan is het alweer tijd om afscheid van u te nemen. Dat wilde ik graag doen met de volgende theezakjespapiertjestekst: ‘Saveurs du Soir Grand Süd afb. kameel.’ Een Frans theezakje met een kameel erop dus.

PS. Alhoewel de hobby van Kunie dus het verzamelen van theezakjespapiertjes is, bij dit stukje toch een afbeelding van een gebruikt theezakje. Puur omdat ik die zo mooi vind. Ik zou ze bijna gaan verzamelen.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

2 reacties op “Hobby’s – Theezakjes verzamelen”