Winterjas

Toen ik gisteren mijn ijsbeer keurig aangelijnd uitliet in het park – het is hier immers kouder dan op de Noordpool – droeg ik een winterjas. Het was al met al geen fijne ervaring. En dat was niet omdat een ijsbeer zich niet zo veel van een lijntje aantrekt en ik middenin de zomer een winterjas moest dragen om me te wapenen tegen de snijdende augustuskou. Het was de winterjas an sich die het hem deed.

Ik vind winterjassen stom. Ik voel me een gevangene in een winterjas. Je bewegingsvrijheid wordt danig beperkt door het halve schaap dat zich in mouwen en overige jasdelen heeft genesteld. Je kunt niet eens meer fatsoenlijk de Hitlergroet brengen, om maar eens wat te noemen. Misschien is het zelfs wel de oorzaak van de smadelijke Duitse nederlaag bij Stalinggrad, die de Tweede Wereldoorlog zo op z’n kop zette; de Duitse soldaten mochten geen winterjas dragen vanwege de groetproblemen, kregen het koud en verloren de strijd.

Het is maar een theorie.

Maar goed, net als de nazi’s ben ik dus allerminst een fan van de winterjas. Zonder winterjas voel ik me een vlinder, die zorgeloos door de straten fladdert; met een winterjas voel ik me een rups, die droevig door oneindig laagland kruipt. Zo’n metafoor had ik bijvoorbeeld nooit bedacht met een winterjas aan. Een winterjas gaat ook in je hoofd zitten. Bij alles wat je met een winterjas aan doet, is z’n aanwezigheid voelbaar. Masturberen in een winterjas, probeer het maar eens.

Daarom stel ik het dragen van een winterjas zo lang mogelijk uit. Elke winter loop ik hierdoor drie onnodige keelontstekingen op en lig ik zes weken plat met de griep, maar ik heb het er voor over. Moedig blijf ik elk jaar tot diep in december doorvechten tegen het juk van de winterjas. Het is een strijd die niet te winnen is, maar toch voer ik hem. Het verwarmt me ook namelijk. Ik in m’n eentje tegen die grote boze Koning Winter.

Dit jaar kwam Koning Winter al met een verrassingsaanval in augustus. Zwoebe – Koning Winter 0-1. Maar ik geef nog niet op. Tot in november, lul!

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.