Verbod op slaan in bokssport

Nadat diverse Noorse winkels de afgelopen dagen gewelddadige videogames als Call of Duty en World of Warcraft uit de schappen hebben verwijderd, heeft ook de internationale boksbond AIBA maatregelen aangekondigd. In de toekomst zal er tijdens bokswedstrijden niet meer geslagen mogen worden. De boksbond hoopt hiermee te bereiken dat vechtpartijen op het schoolplein, of waar dan ook, voorgoed tot het verleden gaan behoren.

Bondsvoorzitter Ching Kuo Wu is dolenthousiast over zijn initiatief: ‘Ik denk dat mensen, en vooral kinderen, straks nog wel eens goed na zullen denken voor ze elkaar op de bek slaan. Dat ze denken van: ‘hé, die boksers doen het ook niet meer, waarom zou ik dan eigenlijk nog slaan…’. We hopen natuurlijk dat er überhaupt niet meer geslagen zal worden, maar dat is waarschijnlijk niet van de ene op de andere dag te realiseren. Je moet wel realistisch blijven.’

Ching Kuo Wu is niet bang dat de bokssport haar aantrekkingskracht zal verliezen na het verbod op slaan. Volgens hem biedt het verbod juist kansen om de sport te moderniseren. ‘Je kunt bijvoorbeeld denken aan de kleding van de boksers. We zijn van plan het dragen van een tutu verplicht te stellen. Zo kan het boksen uitgroeien tot het nieuwe ballet. Want daar komt het toch een beetje op neer zonder slaan.’ Wu liet verder nog los dat boksers wel gewoon  handschoenen blijven dragen. ‘Je moet niet in één keer alles willen veranderen. Bovendien staan ze enig bij een tutu.’

De boksers zelf hebben overwegend positief gereageerd op de plannen van Wu. Zo kijkt de Nederlandse bokser Bram Hordelveldjes, die in zijn carrière al 47 keer knock-out werd geslagen, reikhalzend uit naar het verbod op slaan in de bokssport. ‘Ik kan niet wachten! Het is voor onze veiligheid veel… tuut-tuut-tuut… beter. Een hersenbeschadiging … gloing-glakkie-frop… is zo opgelopen met al dat slaan. Gelukkig heb ik er… buup-buup-buup… geen last van, maar ik ken veel collega’s die er gebukt onder gaan. Erwtensoep.’

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.