Brieven van BN’ers: Beste Lange Frans

Hé Lange, alles kits achter de rits? Of zeggen rappers dat niet zo? En moet ik je eigenlijk wel Lange noemen? Misschien is gewoon Frans wel beter. Ja, ik ga je Frans noemen, Lange. Je was deze week bij de première van de laatste Harry Potter-film, Frans. Ik zag je op een zwarte loper staan. Je werd geïnterviewd. Naast je stond je zwangere vrouwtje. Achter je de tronie van Wibi Soerjadi. Hij zat op een paard.

Ja Frans, Wibi zat op een paard. En jij liet hem gewoon zitten. Je zei met die onvervalste Amsterdamse tongval van je iets als: ‘Hé mannnn, kijk dannn, Wibi Soerjooaaadi op een fokking paard.’ Godverdomme nog aan toe. Als er iemand een onschuldig ijsblokje naar je hoofd gooit, beuk je hem helemaal in elkaar, maar als Wibi Soerjadi op een paard achter je langs rijdt, doe je niks. Idioot!

Het gaat om prioriteiten stellen, Frans. Jij en je familie lopen wel continu met allerlei pistolen te zwaaien bij kleine wissewasjes, maar als het er echt op aankomt, geven jullie niet thuis. Als Wibi Soerjadi op een paard achter je langs rijdt, dan heb je hem eraf te schoppen. Of je zorgt ervoor dat het paard op hol slaat, dat is misschien nog wel mooier. Het beest een wortel in de hol en dan maar kijken of Wibi er nog op kan blijven zitten.

Maar nee hoor, jij babbelde wat over Harry Potter en deed niks. Eens te meer toonde je aan een rapper van niks te zijn. Rappers praten niet over Harry Potter, Frans. Rappers kijken gemeen, trekken hun broek af en toe een beetje omhoog en schoppen irritante pianisten van paarden. Had 50 Cent daar gestaan, dan was het heel anders gelopen. Dat weet je net zo goed als ik. Die kent Wibi Soerjadi niet eens, maar als hij een lachend mannetje met witte handschoentjes op een paard voorbij ziet komen, dan grijpt hij in. En zo hoort het. Daarvoor hebben we rappers nodig in deze maatschappij.

Niet om iets van zinloos geweld te vinden, of  te vertellen in welk land ze thuiskomen na vakantie. En al helemaal niet om te rappen dat ze uit het land komen waar ze geboren zijn. Het gaat om pianisten van paarden ranselen wanneer je daar de kans voor krijgt, Frans. Laat het een wijze les voor je zijn. Peace out.

Vriendelijke groeten,

Zwoebe Zwoebstra

Volg ons Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar. 

39 reacties op “Brieven van BN’ers: Beste Lange Frans”