De Boemeltrein uit Kasterlee

Een koers als vandaag in de Tour doet verlangen naar het verleden. Iedereen weet dat het vandaag zal eindigen in een massaspurt. Ik zeg spurt, want ik kijk naar Sporza. Dat moet van Zwoebe en ze zeggen dingen als ‘hij zit op de patatten’. De renners in de aanval rijden vandaag eigenlijk voor hun sponsor voorop, of willen een puntje pakken voor de bollentrui (wat een coltrui zou moeten zijn). Echt geloof in een overwinning is er niet.

Het doet verlangen naar een man die tegen de wind instoempte puur omdat het kon, omdat het hem te langzaam ging; Ludo Dierckxsens, de Boemeltrein uit Kasterlee. Begon als professional toen hij dertig jaar was omdat hij daarvoor een vrouw had die het niet toestond. Een kopgroep met 8 minuten voorsprong op dertig kilometer voor de streep, het maakte Ludo niet uit. Hij reed er persoonlijk vier af, om vervolgens roemloos tussen peloton en kopgroep de streep te passeren. ‘Ik heb gepoogd de koers hard te maken’, zei Ludo dan. Dat had hij.

En als hij zelf in de kopgroep zat, haalde die het ook. Ludo reed namelijk het hele stuk in zijn eentje keihard voorop. ‘Die Italiaan wilde maar niet overnemen.’ Diezelfde ‘linkeballende’ Italiaan won daarna misschien wel de sprint, maar dat zijn details die niet aan Ludo besteed waren. En daarom is hij een held. Een man die ’s morgens benzine dronk om wakker te worden en spijkers at voor zijn ontbijt. De enige doping die hij gebruikte, was zware shag. Nou ja, en synacthen dan.

Een week na zijn glorieuze zege in de elfde etappe van de Tour in ’99 werd Ludo namelijk bij een verplichte dopingcontrole de routine-vraag gesteld of hij de laatste drie maanden nog verboden middelen had gebruikt. Een vraag voor de vorm, die nog nooit bevestiging was beantwoord. ‘Ja!’, antwoordde de goudeerlijk Ludo. Hij had synacthen gebruikt om een peesontsteking tegen te gaan. De teamarts wist er echter niks van en omdat Ludo niks gemeld had, kon hij met een schorsing naar huis. Uit de dopingcontrole bleek niks. Hij had gewoon moeten liegen als een Vinokourov. Begrijp me niet verkeerd, het is een prachtige Tour tot nu toe. Maar op een dag als vandaag mist er toch een kale man met een oorbel.

Volg ons Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

15 reacties op “De Boemeltrein uit Kasterlee”