Geboorteplaatsversoepeling

Soms zou ik wel een politicus willen zijn. Dan wordt er van je verwacht dat je zo af en toe een plannetje bedenkt. Om een misstand op te lossen. Het verschilt wel per land. Ben je politicus in Afrika, dan moet je een plan bedenken hoe je toch in godsnaam 29 miljoen kinderen gaat voeden met één zak rijst. Een politicus in Nederland kan zich dan weer bezighouden met de problematiek dat veel ouders liever niet ‘Goes’ of ‘Leeuwarden’ in het paspoort van hun kroost zien staan.

Dat zit zo, volgens CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma hebben veel ouders uit plattelandsgemeenten er een probleem mee dat hun kind, wanneer het in een ziekenhuis geboren wordt, niet de naam van de plattelandsgemeente in het paspoort krijgt, maar de naam van de stad waar het ziekenhuis staat. Op zich logisch dat dit de huidige praktijk is, het vakje onder de term geboorteplaats/place of birth/lieu de naissance is bij uitstek geschikt om de plaats te vermelden waar iemand daadwerkelijk geboren is, en niet het pittoreske dorpje dat naast die plaats ligt. Dan moet je een vakje maken met: pittoresk dorpje dat naast de geboorteplaats ligt (plus Engelse en Franse vertaling).

Als het aan Van Haersma Buma ligt, komt er niet zo’n vakje, maar mag men onder het vakje geboorteplaats ook de woonplaats van de moeder invullen. Liegen met permissie. Je zou het de homoseksuele asielzoeker die wordt teruggestuurd naar Iran omdat hij, geleid door doodsangst, loog over z’n identiteit, eens uit moeten proberen te leggen. Maar ja, het zou ook wat zijn voor kleine Cornelis van de Kaneelpolderdijk in Kwadendamme. Met Goes in z’n paspoort wordt dat jochie natuurlijk enorm gepest. Ik hoor het z’n klasgenootjes al zingen: ‘Hij komt uit Goehoeoes, hij komt uit Goehoeoes, hij komt uit Goehoeoes…’

Ik vind eigenlijk dat dit plan nog niet ver genoeg gaat, waarom geven we geboorteplaatsen niet helemaal vrij? Dat je gewoon een mooie gemeente uit mag zoeken. Wel eentje die past bij de naam van de baby natuurlijk. Alliteratie zou dan verplicht moeten worden. Barry, die eigenlijk geboren is in Middelharnis, maar Beuningen in z’n paspoort heeft staan. Ook dat zie ik wel voor me: ‘Hallo, ik ben Barry uit Beuningen’. Lekker.

Een ander idee, en daar wordt in Leeuwarden serieus over nagedacht, is om een verloskamer in te richten die juridisch gezien bij de gemeente Terschelling hoort. Dit omdat thuis bevallen op Terschelling niet meer mag en er dus in de toekomst geen echte eilanders meer geboren zullen worden. Ook een prima plan natuurlijk, mits goed uitgevoerd. En daarmee bedoel ik dat er in die verloskamer dan zestien ventilators op volle kracht staan te blazen, de verloskundige een dronken strandjutter is en de aanstaande moeder om de minuut een flinke plens zout water in het gezicht gegooid krijgt. Je wil een echte eilander of je wil geen echte eilander.

Waar u ook geboren bent, volg ons op Twitter!

5 reacties op “Geboorteplaatsversoepeling”