Tests op socrat.nl

Jezelf testen, het is vooral iets van de 21e eeuw. Er gaat bijna geen week voorbij of er is op tv een lekker hip interactief programma te zien waar je iets over jezelf aan de weet kunt komen. Je IQ, hoe goed je met geld om kunt gaan, hoe goed je kunt spellen, hoe religieus je bent; alles kan worden getest. Bij de Publieke Omroep zijn ze op dit moment bezig een test te ontwikkelen die bepaalt hoe goed je tests kan invullen. Het testbeeld is heden ten dage ook geen vrolijk rondje met allerlei kleuren meer, maar een presentator van BNN die zegt dat je moet sms’en.

Ook op internet heeft men de testzucht van de Nederlander ontdekt. Er is een site die alleen maar tests aanbiedt: www.socrat.nl. En wat gebeurt er als je alleen maar tests aanbiedt? Dan bied je ook een hele hoop gekke tests aan. Een overzicht.

In zo’n overzicht kan ik alleen maar beginnen met de meest bezochte test op socrat.nl. Nou, u raadt het al, dat is natuurlijk een test met de naam ‘Vermoed je keelkanker?’ Blijkbaar lopen er een hele hoop mensen rond met een vervelende kriebel in de keel die geen hoestsiroop nemen, maar een icoontje op hun bureaublad aanklikken en al proestend vragen over hun keel gaan zitten beantwoorden.

Op twee en drie in de meest bezochte tests top tien op socrat.nl staan respectievelijk ‘Heb je de ziekte van Pfeiffer?’ en ‘Hoe autistisch ben je zelf?’ Hieruit concludeer ik dat mensen banger zijn voor keelkanker dan voor de ziekte van Pfeiffer en autisme. Ik ben een groot onderzoeker.

Op vier staat de ‘Dyslexie test’. Dat lijkt me een eenvoudige test, die slechts hoeft te bestaan uit één vraag. En die luidt: kun je deze zin een beetje normaal lezen? Bij een ja ben je niet dyslectisch; bij een nee ben je wel dyslectisch. Om de mensen een beetje in de war te maken, zou je daaronder misschien nog het volgende op kunnen schrijven: ‘Als u hier ziet staan “de bevroren koalabeer eet een paarse banaan”dan bent u dyslectisch. Er staat namelijk iets anders.’

U bent ook in de war hè? Tijd om de top tien te laten voor wat hij is en wat te gaan grasduinen door de website socrat.nl, zodat ik u op nog wat willekeurige tests kan wijzen. Wat dacht u bijvoorbeeld van de test ‘Hoe presteert je sportclub?’. Waar hebben we nog ranglijsten voor nodig als je het ook op internet kunt testen? Het schijnt trouwens dat Willem II interesse heeft getoond in deze test. Slechter kan het toch niet worden.

Nou, met die tests dus wel, lees maar: ‘Astma, puft mijn kind goed?’, ‘Is jouw kind Eurowijs?’, ‘Hoe ranzig ben je op seksueel gebied?’, ‘Ben jij baas in eigen bord?’, ‘Wat voor eikel ben jij?’ en ‘Wat weet je van een Mongoolse gerbil?’

Excuseert u mij nu, ik ga uitzoeken wat ik van de Mongoolse gerbil weet. Als u verstandig bent, doet u hetzelfde.

Voor u dat doet, moet u ons eerst even volgen op Twitter!