De kip

Het meest veelzijdige stukje vlees, zo wordt de kip aangeprezen in een reclamespotje. Daarin wordt dus een beetje gedaan alsof de kip het alleen maar van z’n uiterlijk en z’n smaak moet hebben. Tuurlijk, de kip is in principe een hartstikke knappe vogel met een uitstekende smaak. Zo is hij bij Monopoly wel eens tweede geworden in een schoonheidswedstrijd en vindt hij de grappen die Carlo Boszhard tijdens z’n imitaties maakt maar plat en makkelijk. Maar er is meer.

De kip is veel meer dan alleen maar een veelzijdig stukje vlees; een kip kan echt veel meer dan slechts veelzijdig zijn. Geloof me. Dat de kip het voor elkaar krijgt om een ei met een harde schaal in zich te laten groeien, en die er dan, zonder dat het stuk gaat, uit te persen, zegt al genoeg: de kip is een hele grote.

Maar de kip heeft nogal eens het gevoel dat hij daarvoor niet genoeg erkenning krijgt van de mens. Hij voelt zich onderschat. Je hoort de kip daar nooit over klagen; over het algemeen zijn het hele fatsoenlijke en bescheiden vogels. Er is slechts één asociale kippenfamilie in kippenland: de Tokkies. Tot zover de afdeling flauwe woordgrappen. Hoop ik. Maar goed, dat de kip alleen maar wordt gebruikt om zogenaamde wereldgerechten van Knorr, en andere prutjes die mensen zelf in elkaar flansen, op te leuken, is de kip nu best wel een beetje zat.

Het is nog niet zo dat ze zich met miljoenen op een plein verzamelen en met hun net uitgeperste eieren gaan staan gooien, maar veel scheelt het niet. De mens kan maar beter een beetje rekening houden met deze opgekropte kippenwoede, anders loopt het volledig uit de klauwen. Miljoenen kippen op een plein, daar zit niemand op te wachten. Daar hebben we die godverdomde duiven immers al voor. Stel je eens voor dat daar ook nog allemaal kippen doorheen gaan lopen te bewegen met hun nek. Ik zie dat totaal niet zitten. Ook kippen poepen namelijk.

Daarom stel ik voor dat iedereen die thuis kippen heeft, ze vanaf nu wat serieuzer gaat nemen. Pak eens een boek van Mulisch uit de kast en lees het voor aan uw kippen. Stel eens, tussen het eieren rapen door, een existentiële vraag aan uw kippen. Leg in de voederbak een wiskundig probleem neer. Zet een schaakbord tussen het stro. Kortom, gebruik uw fantasie. De kip begrijpt oorzaak-gevolg relaties, dus door voornoemde zaken uit te voeren, kunt u, de kippenbezitter, een kippenrevolutie voorkomen.

En ja, het is inderdaad wonderlijk dat juist een kip oorzaak-gevolg relaties begrijpt, de kwestie van het kip en het ei in ogenschouw nemende. Misschien is het dan ook wel niet waar, want de informatie komt van Kipiwedia; een grapje ligt daar natuurlijk alttijd op de loer. Net als een flauw woordgrapje op deze site, zo bleek toch nog maar weer aan het einde van dit stukje.

Twitter, het meest veelzijdige stukje sociale media. Volg ons!