Minder succesvolle formats: Boer Zoekt Mol en Wie is de vrouw?

Het had heel anders kunnen lopen met de kijkcijfers van Nederland 1, zo werd duidelijk uit een geheime notitie waar de redactie van dit invloedrijke weblog de hand op wist te leggen. Tijdens een bijeenkomst is urenlang vergaderd over welke twee programma’s men zou gaan maken met de steekwoorden boer, mol en vrouw. Ze hadden al wel door dat er in die combinatie minstens twee succesvolle formats huisden.

We weten allemaal dat het uiteindelijk Boer Zoekt Vrouw en Wie is de mol? zijn geworden, maar het scheelde een haartje of Nederland 1 had op donderdag en zondag programma’s uitgezonden met de titels Boer Zoekt Mol en Wie is de vrouw? Dolenthousiast was de netcoördinator van Nederland 1, Marcel Peek, in eerste instantie over deze ideeën. Uit de notitie blijkt dat hij het helemaal zag zitten; het waren goedkope plannen en het back-to-the-basics-gevoel zat er heel erg in. De mensen zouden genoeg hebben van al die ingewikkelde programma’s, zo schrijft Peek.

Boer Zoekt Mol is dan ook precies wat de titel eigenlijk al zegt: we zouden een uur lang gaan kijken naar een boer die in z’n weiland op zoek ging naar een mol. U moet weten, mollen zijn een plaag voor boeren. Om het een beetje een eerlijke strijd te laten zijn, zou de boer nog wel geblinddoekt worden en werd ook de mol een tractor ter beschikking gesteld. De mol zou ergens verstopt worden, en de boer moest hem zien te vinden en vangen. Een simpel maar geniaal idee…Nou ja, eigenlijk alleen een simpel idee.

Wie is de vrouw? is zo mogelijk nog simpeler. En ook totaal niet geniaal. Er staan acht mensen op een rij waarvan er één een vrouw is. Een panel van BN’ers moet uit die acht personen de vrouw aan zien te wijzen. De duur van het programma wordt beïnvloed door de leden van het panel. Zitten Bonnie St. Claire, Barbie uit Oh Oh Cherso en Dries Roelvink in het panel dan hebben we het maar zo over een avondvullend programma. Zitten er mensen in het panel die wel een IQ hebben waardoor ze in staat moeten worden geacht een vrouw van een man te kunnen onderscheiden, dan kon het juist wel weer eens een heel kort programma worden.

Waarom er uiteindelijk toch voor de combinatie Boer Zoekt Vrouw en Wie is de mol? gekozen is, wordt niet duidelijk uit de notitie. Maar uw donderdagavond en zondagavond hadden er dus heel anders uit kunnen zien.

Uw dagen gaan er ook anders uit zien als u ons volgt op Twitter!