Snackschaal

Het zijn in principe mooie dingen, grote schalen met allerhande gefrituurde producten erop. U kent ze ongetwijfeld van feestjes waar u lekker bier aan het drinken bent; opeens staat er dan zo’n jodocus voor uw neus met een schaal vol lekkernijen. U mag er eentje uitzoeken. En dat is dus in principe heel mooi. Ware het niet dat er niet alleen makkelijk te herkennen bitterballen of minifrikandelletjes op de schaal liggen, maar er een heel scala aan hapjes opduikt.

Het is indrukwekkend om te zien op hoeveel verschillende manieren de snackproducenten een gemalen paardenlul weten te presenteren. Driehoekjes, cilinders, vierkanten…niks is ze te gek. En dan variëren ze ook nog met het paneermeel dat om de gemalen paardenlul zit. Zo tref je dus op een gemiddelde snackschaal maar zo negen verschillende soorten gemalen paardenlul aan. Een zegen voor de mensheid, en wat mij betreft het beste bewijs van de suprematie van het Westen; wie een gemalen paardenlul op negen verschillende manieren weet te presenteren, doet iets goed.

Helaas blijft het niet alleen bij gemalen paardenlul. Op zo’n schaal ligt ook altijd een beperkt aantal hapjes dat niet gevuld is met gemalen paardenlul, maar nasi, bami of een onduidelijke mix van groentes als vulling heeft. Van de buitenkant kun je dit echter niet zien. En daar zit hem dus de crux. Als liefhebber van gemalen paardenlul loop je het levensgrote risico met zo’n hapje in je maag te eindigen als je een graai doet uit het snackaanbod op de schaal.

Dat is het ergste wat je kan overkomen. Niets is zo erg als het moment dat je in de overtuiging bent een hapje gemalen paardenlul te nemen, maar je ineens op gefrituurde rijst met prei erin loopt te kauwen. Het kan je hele avond vergallen; de smaak van gefrituurde nasi is een hardnekkige en blijft zeker zes bier in je mond zitten. Drink je opeens bier dat naar nasi smaakt. En dat is echt niet lekker, dan hadden de bierproducenten allang zoiets als nasibier uitgevonden.

Daarom bij dezen een oproep aan iedereen die wat te vertellen heeft in snackland: of hou op met nasi, bami en groentes in een jasje van beschuitkruim en ei te stoppen of stop ze tenminste niet meer in één verpakking met het gemalen paardenlullenvlees. Op die manier stelt u de samenstellers van snackschalen in staat twee snackschalen samen te stellen. Eén waar met een briefje in koeienletters opstaat: GEMALEN PAARDENLULLENVLEES en een ander dat begeleid wordt door een briefje met de tekst: VERWERPELIJKE HAPJES MET BAMI, NASI EN GROENTE.

Met uw vette snackvingers lekker twitteren; volg ons!

Één reactie op “Snackschaal”