Midlifecrisis

Volgens een definitie die iemand aan het woord heeft gegeven, is de midlifecrisis ‘een psychologisch begrip, dat weergeeft dat mensen in de periode tussen de 35 en 50 jaar geconfronteerd kunnen raken met zingevingsvraagstukken en daardoor uit balans kunnen worden gebracht’. Ik vind het een hoop woorden voor iemand die opeens besluit z’n baard te laten staan.

Zelf had ik mijn midlifecrisis al op m’n vijftiende. Dat is echt niet best. Een snelle rekensom leerde me namelijk dat ik dan op mijn dertigste al zou sterven. Een constatering waardoor ik alleen nog maar verder in de put raakte. Inmiddels ben ik 27 en heb ik voor de zekerheid maar een scootmobiel aangeschaft; dat pleziertje neemt God me in ieder geval niet meer af, mocht ik op m’n dertigste dood neervallen.

Als ik zo op m’n scootmobiel door het land tuf, dan word ik veel gepasseerd door motorrijders van middelbare leeftijd. Dat kan kloppen, want dat is, naast de baard, de andere remedie tegen een midlifecrisis. Hoe vaak zou het gebeurd zijn dat iemand met een midlifecrisis een motor kocht en zich de dag erna te pletter reed? Was het toch geen midlifecrisis. Had-ie achteraf dus helemaal geen motor hoeven kopen. Was-ie ook niet gestorven. Maar ja, dan was het plotseling wel weer een midlifecrisis geweest…

Om ons uit deze verraderlijke Catch 22-situatie te krijgen, begin ik nu maar eens over de gekke situatie dat mensen met een midlifecrisis dit op proberen te lossen door zowel een baard als een motor te nemen. Wat draag je als je op een motor rijdt? Inderdaad, een helm. Wat ziet niemand als je een helm draagt? Alweer inderdaad, de zojuist gekweekte midlifecrisisbaard. Mensen met een midlifecrisis zijn dus eigenlijk knettergek. Waarschijnlijk ontstaat de crisis dan ook doordat ze dat zo rond hun veertigste eindelijk eens beseffen.

Met die gedachte laat ik u achter. Ik heb nog meer te doen dan stukjes schrijven, ik heb immers nog maar drie jaar te leven. En als je overal met een scootmobiel naartoe moet, dan kun je alle tijd gebruiken.

Midlifecrisis of niet, volg ons op Twitter!

16 reacties op “Midlifecrisis”