Schilderijen: Jan van Scorel – Maria Magdalena

Omdat het hoofdgebouw van het Rijksmuseum in Amsterdam nog tot Sint-Juttemis verbouwd wordt, geef ik u op deze website van tijd tot tijd een kijkje in de schitterende collectie van dit museum, gevolgd door een heldere analyse van het werk. Vandaag ‘Maria Magdalena’ van Jan van Scorel:

Maria Magdalena, er is de afgelopen jaren veel ophef rond haar persoon geweest. Zo kijkt ze op dit schilderij ook wel een beetje; alsof er veel ophef rond haar persoon is geweest de afgelopen jaren. Je ziet dat wel vaker, dat mensen dan met een grote metalen beker met deksel voor een oude boom gaan zitten. Dat is nu eenmaal de beste manier de ophef te verwerken.

Het schilderij van Jan van Scorel stamt zo ongeveer uit 1530. Dat Maria toen al wist dat er een kleine 500 jaar later zoveel ophef zou zijn rond haar persoon, getuigt van veel wijsheid. En dat klopt: ze was een wijs vrouw. Ze was ook een hoer, volgens een bepaald boek. Volgens weer een ander boek was ze de vrouw van Jezus. Zie hier de ophef.

In die vete tussen beide boeken speelt ook de heilige graal een rol. De heilige graal is een soort van mysterieuze beker, die dus heilig zou zijn. Nu wil ik niet het hele mysterie in één bijzin ontrafelen, maar volgens mij zit Maria Magdalena gewoon met de heilige graal op schoot op dit schilderij. Ze heeft zelfs bijpassende graalkleding aangedaan, want haar jurk past prima bij de kleur van de graal. Maria was ook zeer modebewust. Ze zou nooit met een roze jurkje voor een boom gaan zitten en een metalen, inmiddels heilige, beker met deksel vast gaan houden.

Maar goed, ook al wilde ik het niet, ik heb dat mysterie van die graal dus mooi wel opgelost nu. Dat had ik ook niet van mezelf verwacht toen ik met dit stukje begon. Ik blijf mezelf verbazen. Omdat ik het oplossen van één mysterie per stukje wel genoeg vind, houdt het hier ook wel zo ongeveer op.

Alleen nog even melden dat het schilderij op dit moment niet in het Rijksmuseum hangt, maar is uitgeleend aan het Frans Halsmuseum. Wat het doet in een museum van een andere schilder dan Jan van Scorel? Dat mag u zelf oplossen. Nogmaals, één mysterie per stukje oplossen is echt genoeg voor mij.

Maria Magdalena heeft, ondanks heilige graal, nog nooit van Twitter gehoord. Wij wel. Volg ons!

Één reactie op “Schilderijen: Jan van Scorel – Maria Magdalena”