Recensenten gerecenseerd: New Kids Turbo

Recensenten doen maar wat. Ze blinken uit in het schrijven van nietszeggende stukjes met veel bijvoeglijke naamwoorden en vergezochte associaties waarmee ze de lezer hun mening door de strot willen duwen. Daarom zullen we op onuitstaanbaar.nl van tijd tot tijd een recensie gaan recenseren.

‘Niks lastigers dan humor analyseren’, zo begint Volkskrant-recensent Bor Beekman zijn verhaal over de film New Kids Turbo. Eigenlijk zegt hij daarmee dat hij een waardeloos stukje gaat schrijven of een groot analist is. Na z’n stukje gelezen te hebben kwam ik tot de conclusie dat het een vrij waardeloze recensie is. Waar Bor New Kids Turbo drie sterren geeft, kan ik u alvast verklappen dat Bor z’n recensie slechts twee Timofeeffen krijgt, en derhalve acht strafhumberto’s tegemoet kan zien.

Het is zo’n waardeloos verhaal omdat Bor Beekman iets probeert wat helemaal niet kan: een enigszins pretentieus (het is tenslotte de Volkskrant) verhaal schrijven over pretentieloze humor. Dat is nog lastiger dan normale humor analyseren. Schrijf maar eens iets zinvols op over een typetje dat een echte mongool ook daadwerkelijk een mongool noemt. Kan niet lijkt me.

Dat Bor het wel probeert en met frases aan komt zetten als ‘…de cultureel-sociologische laag waarop de humor stoelt.’ en ‘aanstekelijk anarchisme…’ zorgt er eigenlijk gelijk voor dat hij negen strafhumberto’s om z’n oren krijgt. Dat hij er aan het eind van het verhaal nog maar acht overhoudt, heeft hij slechts te danken aan het opnoemen van de namen van de hoofdpersonages uit New Kids Turbo.

Richard Batsbak, Rikkert Biemans, Gerrie van Boven, Barrie Batsers en Robbie Schuurmans, zo heten de heren uit Maaskantje. Als je het bedenkt verdien je tien Timofeeffen; een recensent die het een prominent plekje geeft in z’n recensie verdient er weer één Timofeeff bij. Bijna waren het er nog meer geworden. Want ook de naam van de recensent zelf mag er zijn: Bor Beekmans. Het had zo de andere buurman van Donald Duck kunnen zijn.

Dat het niet zo ver kwam, komt doordat Bor in de alinea’s na het noemen van de namen het nodig vindt het verhaal van de film te vertellen en het plot te duiden. Dat slaat natuurlijk nergens op. Hij had het beter bij de volgende recensie kunnen laten: ‘Richard Batsbak; wie een beetje moet lachen om die naam, zou maar zo de film New Kids Turbo een keer in z’n DVD-speler kunnen duwen.’

Gelukkig voor mij deed hij dit niet, want dan had ik hem veel meer Timofeeffen moeten geven, en dat kan ik niet betalen. Peter vraagt een vermogen om hem en z’n snor af te mogen beelden. Vandaar dat ik elke recensie die ik recenseer waardeer met twee Timofeeffen. Meestal doe ik de waarheid daar geen geweld mee aan. Want het is vaak niet best wat die recensenten allemaal neerpennen. Zo ook deze keer. Volledig terecht, twee Timofeeffen dus.

Wie ons niet volgt op Twitter krijgt tien strafhumberto’s!