Stakende postbodes

De postbodes gaan drie dagen staken. Iemand stuurde me gisteren een mailtje met een bericht van die strekking. Daarmee is eigenlijk alles wel gezegd. Maar goed, dan had ik dit stukje net zo goed met een tweet of een sms-bericht – de vervangers van het telegram – aan u allen af kunnen doen. Maar op die manier beheer je natuurlijk geen zeer invloedrijk weblog, vandaar dat ik hieronder lekker wat ga ouwehoeren over post, hun bodes en aanverwante zaken.

Eigenlijk zijn postbodes maar brutaal. Ongevraagd flikkeren ze elke dag iets bij je in de brievenbus. Dat zouden andere beroepsgroepen eens moeten doen. Slagers die hele worsten bij je naar binnen staan te duwen, een groenteboer die een bosje prei door de gleuf staat te persen, een bakker die elke ochtend twee knip bruin op je deurmat neer laat ploffen of een Tweede Kamerlid die met z’n penis door de brievenbus komt zetten en je hele hal eronder zeikt. Het is ondenkbaar.

Postbodes dringen hun producten wel op die manier aan je op. Het gaat maar door met die brieven. Ook brieven waar je helemaal niet op zit te wachten, van de Belastingdienst of het Justitieel Incassobureau bijvoorbeeld, gooien ze lachend en zonder pardon bij je naar binnen. Het zal de postbode worst zijn.

Om aan die onverschillige houding een einde te maken heeft moederbedrijf TNT besloten een paar duizend postbodes de wacht aan te zeggen. Een nobel streven van TNT. Het zal de postbodes leren. Ik ken weinig mensen die zo een tekort aan empathie hebben als de postbodes. Het liefst zou ik ze vandaag nog allemaal aan de bedelstaf zien!

4500 moesten er opkrassen van TNT. Toen gingen de postbodes staken. Moesten er opeens nog 3100 weg. Na nog meer stakingsdreigingen kwam TNT uiteindelijk met een aantal van 2300 gedwongen ontslagen op de proppen. We kunnen dus wel stellen dat met een mal petje op je hoofd niets doen, hartstikke goed werkt.

Wonderlijk toch hoe stakende mensen een bedrijf schijnbaar altijd doen beseffen dat ze die mensen toch juist wel kunnen gebruiken. Eigenlijk zou het andersom moeten zijn; dat de werknemers een tijdje extra hard gaan werken en dat het bedrijf dan beseft dat ze die mensen wel nodig hebben. Dat het niet zo werkt, maakt de planeet aarde maar een gek bolletje.

Ook het feit dat TNT opeens toch 2200 postbodes meer kan betalen is een bewijs van de stelling in de laatste zin van de vorige alinea. Je zou toch denken dat het aantal van 4500 ontslagen op een bepaalde berekening gebaseerd is. Hoeveel post moet er bezorgd worden, wat kost dat ons; dat soort berekeningen. Het blijkt niet zo te zijn. 4500 was een lukraak getal, daar kon na wat geroep door een megafoon nog best een paar duizend vanaf. Zo houden de werkgevers en de werknemers elkaar in ieder geval lekker bezig.

Nu moet u niet denken dat ik, vanwege mijn kritiek op TNT en de postbodes, de postbranche geen warm hart toe draag. In principe vind ik het een hele fijne branche. Het postelastiek, de briefkaart, de postzegel; het zijn stuk voor stuk prachtproducten. Jammer dat de postbodes en TNT er zo’n potje van maken. En dat er email en internet is, zei de man met een zeer invloedrijk weblog.