Fransen

Niet alleen Friezen zijn nare mensen, ook Fransen blazen hun partijtje mee. Zo zijn ze nu massaal aan het staken. Ik zou willen dat Friezen ook eens gingen staken. De dag dat Friezen massaal ophouden Fries te zijn, gaat bij mij de vlag uit. En dat is geen Friesche Vlag. Nee, ik gebruik koffiemelk van een ander merk. Fransen gebruiken soms ook koffiemelk, dan noemen ze hun kopje koffie café au lait.

Tijdens het staken, drinken ze vast wel eens zo’n kopje koffie. Wat moet je anders doen tijdens een staking? Niet werken in ieder geval. Dan ben je een slecht staker. De Fransen staken om te bereiken dat de pensioenleeftijd niet met twee jaar verhoogd wordt. Stoppen met werken om te bereiken dat je kan stoppen met werken. Het moet niet gekker worden met die Fransen. 

Zeker niet omdat de Fransen nu al op hun zestigste mogen stoppen met werken. Dat is al vijf jaar eerder dan hier in Nederland op dit moment nog gebruikelijk is. In vijf jaar kun je een hoop doen. Een vijfjarenplan ten uitvoer brengen bijvoorbeeld. De Fransen peinzen er niet over daar op hun zestigste nog mee te beginnen. Liever stoppen ze met werken en gaan ze leven als een God in…tja…Frankrijk.

Alhoewel, God is al meer dan 5000 jaar oud, en werkt zich nog steeds te pletter. Toegegeven, hij moet ook wel, want z’n pensioenfonds heeft slechts een dekkingsgraad van een schamele 37%, maar toch. God kan het zich ook om andere redenen niet permitteren om te stoppen met werken. Hij is met belangrijke zaken bezig, zoals het laten verzuipen van zoveel mogelijk Pakistanen, en Haitianen massaal aan de cholera helpen. Dat is nog eens wat anders dan met een alpinopet op je hoofd een stokbroodje in de oven gooien.

Dat is wat Fransen de hele dag doen, een beetje stokbroden bakken. Dan kun je jezelf natuurlijk wel heel hoogdravend een boulanger noemen, je bent natuurlijk gewoon een bakker. Ik vind stokbroden één van de meest overschatte producten ter wereld, die typerend is voor de Franse volksaard. Een beetje een langwerpig stuk deeg bakken, en dan denken dat je het achtste wereldwonder hebt gecreëerd…Kom nou!

Het is net als met dat taaltje van ze, ook al zo’n gedoe om niks. Sluit mij een jaar op in een klooster en ik spreek ook Frans. Zo bijzonder is dat allemaal niet. Niet dat ik het wil trouwens, goed Frans spreken. Het lijkt me verschrikkelijk om een stoep trottoir te moeten noemen. Of een eend een canard. Dat verzin je toch niet?!

En dan ook nog op je zestigste stoppen met werken. Onuitstaanbaar.

Één reactie op “Fransen”