Haat zaaien

Vandaag is het proces tegen Geert Wilders begonnen. Hij staat terecht voor het zaaien van haat. Hij is niet de eerste politicus die voor zoiets terechtstaat. Boer Koekoek stond al eens terecht voor het zaaien van graan. Hij zou dit volgens z’n buurman, boer Harms uit Drenthe (discoliefhebber), niet op z’n eigen erf hebben gedaan, waardoor de koeien van Boer Harms plotseling middenin een graanveld stonden te grazen. Het graast heel slecht in een graanveld. Uiteindelijk moest de Rijdende Rechter eraan te pas komen om het conflict op te lossen.

Nu moet de heer Wilders dus voor de rechter verschijnen; niet voor een rijdende rechter, maar voor eentje die gewoon op z’n stoel blijft zitten. Wel zo rustig. Constateren of iemand haat heeft gezaaid is een stuk lastiger dan bekijken of er graan is gezaaid. Na het zaaien van haat staat er niet na enige tijd een prachtig veld vol wuivende gewassen. Daar kun je niet omheen. Bij het haat zaaien ligt dat anders.

Het zaaien van haat vindt plaats in de onderbuik. Een plaats die niet zelden wordt afgeschermd door een enorme hoeveelheid blubberend vet. Het is moeilijk voor een rechter om daar een kijkje te nemen. En dan nog, hoe kun je precies nagaan door wie de mogelijke haat is gezaaid? Bestaat haat zaaien eigenlijk wel?  

Het wetsartikel over haat zaaien gaat er namelijk, om er nog maar eens een metafoor tegenaan te gooien, vanuit dat mensen een soort robots zijn, die door politici of andere opiniemakers geprogrammeerd kunnen worden. Ik zou graag in een rechtstaat leven waarin men ervan uitgaat dat mensen zelf tot nadenken in staat zijn; ik vind dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor wie of wat ze haten. Wat politici of andere praatjesmakers ook zeggen.

Zo heb ik een ontzettende hekel aan Humberto Tan. Ik vind hem een lul. Toch haal ik het niet in m’n hoofd hem aan te klagen vanwege het zaaien van haat. Met uitspraken als ‘Goeieavud’, ‘Welkom weer terug’ en ‘Hahahahaha’ geeft hij mij echter wel alle aanleiding om hem te haten. Ondanks de aanleiding die Humberto met deze woorden geeft, ben ik het uiteindelijk toch die hem haat. Daar heb ik goed over nagedacht.

Het gerechtshof dacht hier anders over en verplichtte het OM over te gaan tot vervolging van Geert Wilders die, als ik de mensen die de aangifte gedaan hebben moet geloven, een nazi van het ergste soort is. Geert laat dan weer geen moment voorbijgaan, zoals afgelopen weekend in Berlijn, om alle moslims nazi’s te noemen. Een hoop nazi’s dus. De NSB…ehh…de NOS heeft dan ook wijs gehandeld toen ze een verslaggever met de naam Tanja Braun op het proces zette; inderdaad de dochter van…

Dat was wel grappig. Voor het overige is dit proces wat mij betreft een farce. Ik vind het een miskenning van de democratische rechtstaat en derhalve een belediging voor diezelfde democratische rechtstaat. Daarmee riskeert dit proces bij een veroordeling van Wilders, die ook ik natuurlijk een clown vindt, zelf een proces. Beledigen is ook strafbaar. En ook dat slaat nergens op.

Op zaken die zich in de hoofden van mensen afspelen, zoals haatgevoelens en beledigingen, zouden wetboeken mijns inziens niet van toepassing moeten zijn.

Één reactie op “Haat zaaien”