Tanja Nijmeijer

Wanneer ik de foto van dat lachende meisje onder een vrolijk junglehoedje zie, denk ik niet meteen aan een levensgevaarlijke terrorist. Ik denk eerder: ‘zo, dat zijn uitstekend geëpileerde wenkbrauwen, en bovendien nog een prima verzorgd gebit ook’. Toch is Tanja een terrorist. Bij de FARC in Colombia.

Een terroristische organisatie waarvan de naam maar één letter tekort komt om de FARCE te heten, daar moet het haast wel verkeerd mee aflopen. Met de vroeg negentiende-eeuwse terreurbewegingen FIASC, ECHE, en FLO liep het immers ook al slecht af. Misschien heeft u  zelfs nog nooit van deze organisaties gehoord. Moet je nagaan.   

In dat verband beschouwd, wekt het ook weinig verbazing dat het Colombiaanse leger vorige week een belangrijke slag toebracht aan de FARC. Een commandant die luisterde naar de naam Mono Jojoy legde het loodje, en ook Tanja Nijmeijer zou wellicht zijn omgekomen bij deze aanval. Zeker is dat allerminst, de Nederlandse ambassade overhandigt op dit moment allerlei gegevens over het verzorgde gebit van Tanja aan de Colombiaanse autoriteiten om één en ander te onderzoeken.

Veel maakt de uitkomst van dat onderzoek niet uit. Eigenlijk is Tanja al acht jaar geleden omgekomen, het moment dat ze zich aansloot bij de FARC. Wie in militaire outfit heel driftig het halve Colombiaanse oerwoud doormarcheert en daarmee de overtuiging heeft de arme boerenbevolking te helpen, moet op z’n minst hersendood zijn. Zeker als je zo af en toe ook nog eens iemand ontvoert en wat bommetjes neerlegt, waarbij vast ook wel eens zo’n arme boertje waar je het allemaal voor zegt te doen, is verongelukt.   

De belangrijkste bezigheid van de FARC is inmiddels echter uit de handen van het Colombiaanse leger zien te blijven. Wanneer je als terroristische organisatie niet eens meer toekomt aan het leggen van bommen, dan kun je er beter mee ophouden. Vooral als dat uit de handen blijven van het Colombiaanse leger, getuige de laatste berichten, dus ook al niet al te best lukt. Jezelf overgeven en beseffen dat je speelkwartiertje in de marge van de wereldgeschiedenis voorbij is, is dan eigenlijk nog het enige wat je rest als terroristische organisatie.

Dan kan Tanja ook mooi weer naar huis. Kerst vieren bij haar familie in Twente. Symbolisch, want Jezus keerde na z’n dood immers ook terug op aard. Of Jezus na z’n verrijzenis een kalkoen at en daarna heel burgerlijk onder het genot van een kopje Max Havelaar koffie naar de kerstspecial van André van Duin ging kijken, is niet bekend. Maar Tanja zou dat wel moeten doen. Daar helpt ze de arme boerenbevolking van Colombia meer mee dan met dat stomme ijdele gedoe van nu.

35 reacties op “Tanja Nijmeijer”