Projectiel

Toen de kop ‘Projectiel naar Gouden Koets gegooid’ op alle nieuwssites van Nederland verscheen was ik razend benieuwd. Wat had die arme mevrouw de Koningin nu weer te verduren gekregen. Misschien had er wel een soort Ted van der Parre-achtig type het nieuwste model Suzuki tegen de Gouden Koets aangeslingerd? Wist ik veel.

Ik bleek me een beetje zorgen te hebben gemaakt om niks. Het projectiel bleek slechts een waxinelichthouder te zijn. Een woord dat inderdaad alleen maar in het nieuws komt als iemand het tegen een koets aanflikkert. Stel, ik had bij scrabble een w, een a, een x, een i, een n, een e, een l, nog een i, een c, een h, een t, een h, een o, een u, een d, nog een e en een r voor me liggen, ik zou het woord niet vormen. Zelfs niet als ze al op de zojuist beschreven volgorde lagen. Het woord waxinelichthouder wordt niet vaak gebruikt.

Naast het woord waxinelichthouder, wordt ook de waxinelichthouder zelf volgens mij niet veel gebruikt. Goed beschouwd is het namelijk een overbodig voorwerp. Waxinelichtjes houden zich prima zelf staande, er zit immers bij aankoop al zo’n handig zilverkleurig aluminium doosje omheen, dat het lekken van het kaarsvet voorkomt. Toch is het nog steeds gek zo’n overbodige houder dan maar tegen de eerste de beste Gouden Koets die je tegen komt aan te slingeren.

Een 29-jarige man uit Winterswijk deed het wel. Dat maakt het nog gekker. Winterswijk, dat ligt toch zeker op twee uur rijden van Den Haag. Als-ie ook met een koets, al dan niet van goud, was gekomen, dan heeft het zelfs langer geduurd. Waarschijnlijker is het dat hij niet met een koets is gekomen, maar bij iemand die uit Winterswijk komt gereisd om een waxinelichthouder naar de Koningin te gooien, kun je het ook niet uitsluiten. Dan kun je zelfs een vliegend tapijt niet helemaal uitsluiten.

Daarmee wil ik maar aangeven dat de 29-jarige man uit Winterswijk niet helemaal goed bij z’n hoofd is. Volgens mij zou je helemaal nooit iets naar de Koningin moeten gooien. Behalve misschien eens een bal, maar dat geldt slechts wanneer je aan het lummelen bent met de Koninklijke familie, en Hare Majesteit op dat moment niet in het midden staat. Voor zover ik kan nagaan was dat allemaal niet het geval. Dat vermoed ik, omdat het erg lastig lummelt als één van de deelnemers in een koets met kogelvrij – en naar nu blijkt waxinelichthoudervrij- glas zit.

Knettergek dus, die Winterswijker. En niet alleen die Winterswijker. Er lopen veel meer gekken rond in Nederland. Het had de Koningin dan ook gesierd als zij na dit waxinelichthouderincident (weer zo’n woord dat ik nooit had verwacht op te zullen schrijven) in plaats van de troonrede van het toch al demissionaire kabinet voor te lezen, een potje had gaan zitten vloeken op haar troon.‘Godverdegodver, bekijk het ook maar met je Nederland. En dan direct aftreden.

Het zou een mooi statement zijn. Met die koets naar zee rijden en daar in de Groene Draeck stappen om nooit meer terug te keren. In Nederland mag de koning van Swaziland met de scepter en z’n dikke lul gaan zwaaien. Die is ook knettergek, dat past op dit moment veel beter bij Nederland dan een vrouw waarvan het enige gekke is, dat ze zo’n mal, in steen gegoten, kapsel heeft. Een kapsel dat nog niet door de war raakt als je er een dozijn waxinelichthouders tegenaan gooit.

18 reacties op “Projectiel”