Stropdasfraude

Taal is levend. Daardoor ontstaan er soms nieuwe woorden. Dat is vaak niet eens zo moeilijk. Je plakt twee al bestaande woorden achter elkaar en je hebt weer een nieuw woord. Fietstas is ooit zo ontstaan. Een prima woord. Je weet meteen wat het is. Een tas waar je een fiets in kan vervoeren natuurlijk.

Bij veel andere nieuwe woorden is het lastiger om te bepalen wat het is. Stropdasfraude is daar een voorbeeld van. En inderdaad, ik zag het staan en vrijwel direct dacht ik: poeh, dit is een lastig woord om daar zo even 1-2-3 van te bepalen wat het is, zeker zonder een context. Gelukkig was er wel een context. Het woord stropdasfraude stond namelijk vooraan in de zin ‘Stropdasfraude bij Estse rijexamens’.

Blijkbaar houden ze in Estland rijexamens en was daar iets gebeurd wat het daglicht niet kon verdragen, waarin de stropdas een niet onaanzienlijke rol speelde. Dat wist ik nu. Een gevoel van enorme opluchting maakte zich van mij meester. Had er bijvoorbeeld ‘Stropdasfraude groot probleem bij illegale walvisvangst’ gestaan, dan had ik nog niks geweten.

Maar toch was ik ook nog steeds blij dat de zin‘Stropdasfraude bij Estse rijexamens’ niet op zichzelf stond en ik nog meer informatie kon inwinnen door er op te klikken. U moet weten, het was een kop op nu.nl. Door een simpele muisklik, en door de informatie op de juiste manier te verwerken natuurlijk, zou ik dus binnen een paar seconden alles te weten komen over waar dit woord haar bestaan nu weer aan te danken had.

Nou, dat zat zo. In Estland was een bende actief die een cameraatje op de stropdassen speldde van burgers ten einde ze via aanwijzingen, gegeven door een oortje en gebaseerd op de beelden van de stropdascamera (weer een nieuw woord), aan de juiste antwoorden op hun theorie-examen te helpen. De bende werd opgerold toen ook een undercoveragent via de stropdasmethode (nog een nieuw woord) door het examen werd geloodst.

Ja…(met een zucht erbij).

Twee conclusies. Vanwege de wetten der logica zal ik met de eerste beginnen: theorie-examens zijn in Estland blijkbaar heel erg moeilijk. Anders ga je er niet speciaal een stropdas voor strikken en, misschien wel belangrijker, je inlaten met een stel criminelen die je behangen met elektronica. In ieder geval is het moeilijker dan een Nederlands theorie-examen, dat leerde ik in de tijd die ik er ook over doe om een stropdas te strikken. Ik kan heel snel de hele Wegenverkeerswet in m’n kop stampen, of ik kan heel slecht stropdassen strikken. U kiest maar. 

Conclusie twee, de belangrijkste en ook de afsluiting van dit stukje, is dat hoe gekker mensen gaan doen, hoe gekker ook hun woorden zullen worden. Nu is het stropdasfraude, maar ik dicht ook woorden als giraffenlikker, hyacintensnuiver, appelstroopverkrachting, driewielerrijbewijs en sightjogging een grote toekomst toe.

12 reacties op “Stropdasfraude”