Stieren

Ik heb een zaak aanhangig gemaakt bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Niet tegen een lidstaat, zoals te doen gebruikelijk bij dat hof, maar tegen een groep: de stieren. Het nieuws van gisteravond was de druppel. In het Noord-Spaanse Navarra verwondde een stier maar liefst veertig mensen.

Onschuldige mensen nog wel. Mensen die gewoon op hun vrije woensdagavond naar een arena waren gekomen om te kijken naar een meneer die kunstjes deed met z’n rode zakdoek. Een soort turnoefening op de vloer eigenlijk, maar dan dus met een hele grote rode zakdoek in plaats van een lint of een rubberen bal.

Deze tak van sport is heel populair in Spanje. Hele arena’s stromen vol om die mannen met hun zakdoek bezig te zien. Soms wel 20.000 man. En dat is terecht. Het is echt heel knap wat die mannen allemaal doen met hun zakdoek. Eigenlijk is het kunst. Niets meer en niets minder. Het is allemaal zo subtiel! Genieten geblazen van deze zakdoekkunstenaars dus.

Maar dan, als je net lekker van al dat moois zit te genieten, komt er altijd wel zo’n stier de arena binnen om de boel te verpesten. En dat is niet gewoon binnenkomen hè. Nee, dat gaat behoorlijk lomp. Weg subtiliteit. Briesend stormen de stieren op de zakdoekkunstenaars af, om die vriendelijke, beschaafde mannen eens even te gaan treiteren. Heel erg kinderachtig!

Ze gaan ook maar door, de stieren. Ondertussen gaan ook de zakdoekkunstenaars onverdroten door met hun act. Die zakdoek blijft maar sierlijk door de lucht bewegen. De kalmte en de rust die ze weten te bewaren met zo’n hijgende treiterstier in hun nek….ongeëvenaard. In één woord: petje af! Nou, vooruit, twee dan.

Dan de stieren. Alsof het treiteren van de kunstenaars nog niet erg genoeg is, komt het ook wel eens voor – zoals gisteren in Navarra – dat ze het publiek lastig gaan vallen. Gewoon voor de lol! Ongelooflijk toch? Al die lieve, fijnbesnaarde kunstliefhebbers worden op deze manier de dupe van een paar vervelende stieren. Het is te gek om los te lopen.

Daarom hoop ik met mijn aanklacht bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens uiteindelijk te bereiken dat stieren verboden gaan worden. Ik neem ook aan dat dat wel zal lukken. Elk fatsoenlijk mens wil toch dat de zakdoekkunstenaars gewoon een onbezorgd leven kunnen leiden, zonder geterroriseerd te worden door een stel idiote stieren die iets geks bedacht hebben.

Na de uitspraak van het Europese Hof zal dit hopelijk het geval zijn. Tenminste als de zakdoekkunstenaars (en het publiek) daarna niet te maken krijgen met hordes dansende beren, hele dikke ganzen met trechters in hun bek, vechthanen, varkens die elkaars staart hebben opgegeten, kippen met afgehakte snavels en kalveren met bloedarmoede. Want ook dat zijn geen lieverdjes.

PS. Mocht een verbod op stieren om wat voor reden dan ook niet van de grond komen, dan stel ik voor dat alle stieren verplicht ‘jurystier’ worden (om te voorkomen dat u eerst heel lang naar een playbackend meisje gaat zitten kijken: vanaf 4.00)

3 reacties op “Stieren”