Recensenten gerecenseerd: Zomergasten

Recensenten doen maar wat. Ze blinken uit in het schrijven van nietszeggende stukjes met veel bijvoeglijke naamwoorden en vergezochte associaties waarmee ze de lezer hun mening door de strot willen duwen. Daarom zullen we op onuitstaanbaar.nl van tijd tot tijd een recensie gaan recenseren.

Er is altijd enorm veel gedoe over het programma Zomergasten, dat in de zomer zesmaal wordt uitgezonden op Nederland 2. Eigenlijk gek voor een programma dat bijvoorbeeld afgelopen zondag 1000 kijkers minder trok dan De Smaakpolitie op SBS6.

Over De Smaakpolitie lees je nooit wat, daar hoef je niet per se een mening over te hebben. Er kunnen nog zo veel emmers smerig frituurvet over Rob Geus heen worden gegooid, terwijl hij de rubbertjes van een koelkast staat te inspecteren; niemand zal je het kwalijk nemen als je daar je schouders over ophaalt. Rob maakt z’n frituurkop wel schoon door middel van een handig torkrolletje en we gaan weer over tot de orde van de dag.

Hoe anders is dat bij Zomergasten. Van de 16 miljoen bondscoaches tijdens het WK veranderden degenen die denken intellectueel iets in de melk te moeten brokkelen, na het WK allemaal in een tv-recensent. Je telt pas mee als je iets van Zomergasten vindt. Het liefst moet je een zogenaamd goed doordachte kritische noot kunnen kraken. Zomergasten oppervlakkig vinden, dat is het summum van pseudo-intellectualisme. (Al komt de vorige zin ook aardig in de buurt; wat gebruik ik soms toch moeilijke woorden zeg…)

De Zomergastenrecensent met het grootste podium is ongetwijfeld Bert Brussen. Waar de gemiddelde mens iets van Zomergasten vindt op z’n door 29 mensen gevolgde twitteraccount, daar heeft Bert Brussen de misschien wel best bezochte website van Nederland tot z’n beschikking: nu.nl. Daar staat elke maandag een recensie over de uitzending van de avond ervoor.

Gisteren publiceerde hij derhalve over de uitzending met schrijfster/cabaretière Paulien Cornelisse. U weet wel, die mevrouw met dat gebit die een boekje schreef: Taal is zeg maar echt mijn ding. Daarom vond Bert het leuk z’n column zowel te beginnen als te eindigen met een toespeling op de titel van deze bestseller. Niet echt origineel.

En zo heeft Bert in twee zinnen gelijk al z’n eerste twee strafhumberto’s verdiend. Nog maar acht Timofefen over na slechts een beoordeling van de eerste en de laatste zin van een recensie; dat heeft nog geen enkele recensent gepresteerd. Omdat de toespeling in zin één ook nog eens feitelijk onjuist is (Bert zegt dat taal zeg maar niet echt haar ding is, terwijl de titel van het boekje juist Taal is zeg maar echt mijn ding is), ontkom ik er niet aan meteen ook al een derde strafhumberto uit te delen. Op deze manier hou ik wel heel snel slechts twee Timofefen over…

Daarbij helpt het ook niet echt dat Bert Brussen al voor de uitzending ook maar begonnen was een mening had gevormd. Niet erg handig voor een recensent. Hij vond en vindt Paulien Cornelisse een kutwijf. Dit schrijft hij niet met zoveel woorden op….nee, hij schrijft het in nog veel meer woorden op. 617 liefst.

Het had Bert Brussen gesierd als hij had geschreven: ‘Ik vind Paulien Cornelisse een kutwijf, daar ga ik niet drie uur lang naar zitten kijken. Jullie zoeken het maar uit met je recensie. Tot volgende week’. Had hij hetzelfde resultaat bereikt als nu, maar dan in 27 woorden.

Nu moest Bert zich zelfs ook nog in allerlei bochten wringen wanneer hij iets zag wat hem wel aanstond. Hij vond Paulien Cornelisse immers een kutwijf, dus er zou in die verdomde recensie niks positiefs komen te staan! En zo gebeurde het dat een fragment van een Engelse vader die zich had om laten bouwen naar een Engelse moeder aanleiding was tot ‘enige zinnige reflectie’, maar toch vooral ‘nauwelijkse beklijfde’. Vier strafhumberto’s voor deze hypocrisie.  

Omdat ik er nu ook alweer bijna 600 woorden over doe om te vertellen dat ik Bert Brussen een lul vind, moet er snel een einde komen aan deze recensie. Nog snel even een strafhumberto vanwege makkelijke kritiek op presentator Jelle Brandt Corstius (is ook zeer gangbaar onder de Zomergastenrecensenten, kritiek hebben op de presentator) en hij heeft nog maar twee Timofefen over. Precies het aantal dat hieronder staat afgebeeld. Klaar. 

4 reacties op “Recensenten gerecenseerd: Zomergasten”