Venezuela

Wat is dat toch met woorden die beginnen met een v en eindigen op ela? Eerst hebben we een maand lang naar de vuvuzela geluisterd om uiteindelijk afgescheept te worden met een lullige zilveren medaille en nu begint Venezuela ons het leven zuur te maken.

Een vliegtuig van Nederland zou het luchtruim van Venezuela zijn binnengedrongen en Nederland zou zich daarmee geen goede buur hebben getoond….Joh, laat ons even. We hebben net een WK-finale verloren. Dan schiet je stuurknuppel wel eens uit. Dat soort dingen gebeurt. Al ontkent de Luchtmacht het voorval ten stelligste. De militairen hadden het volgens hen veel drukker met de boel kort en klein slaan op Curaçao zelf.

Het is ook geen land om boven te vliegen, dat Venezuela. Zelfs in een straaljager word je er gek van het geluid dat hun president voortdurend maakt. Veel erger dan 40.000 enthousiast toeterende Afrikanen. Hou een WK in Venezuela en je hoeft alleen maar Hugo Chavez een toespraak van negentig minuten te laten houden om de oranje hoempapa te overstemmen.

Hij zal zeggen dat alles imperialistisch is. Een bal op de lat die daarna meters achter de doellijn verdwijnt? De schuld van het imperialisme. Blatter zal het prima vinden. Zolang hij maar geen cameraatje in het doel hoeft te op hangen. Van Chavez hoeft dat niet. Camera’s zijn imperialistisch.

Blatter en Chavez zouden elkaar wel mogen. Beiden leven in een eigen wereld en zwaaien daar op zogenaamd democratische wijze de scepter.

De wereld van Chavez bevindt zich voornamelijk in Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Een gekke naam voor een stad. Ik bedoel, wanneer je de twee c’s verandert in twee b’s dan heb je het opeens over een professor die twee pubers met een poppetje, een dikke vent met zes haren, een vrouw als een strijkplank en een vent als een kleerkast naar allerlei allitererende oorden stuurt met z’n teletijdmachine.

Over een land met zo’n hoofdstad vliegt de Nederlandse luchtmacht niet heen. Daar is onze luchtmacht veel te nuchter voor. Dat weet ik zeker. Maar maak dat Hugo Chavez maar eens wijs. Misschien lukt het met een nieuw album van Suske en Wiske: De imperialistische idioot.

7 reacties op “Venezuela”