‘Baat het niet dan schaadt het niet’

Het is een uitdrukking die ik heel veel gebruik, dat ‘Baat het niet dan schaadt het niet’. Ik bedoel, baat het niet dan schaadt het niet. Veel Nederlandse voetballers denken er ook zo over. Dat blijkt vooral tijdens dit WK.

In het begin begrepen ze de uitdrukking nog niet helemaal. Lieten ze allemaal hun baard staan. ‘Baard het niet dan schaadt het niet’  hadden ze opgevangen. Een lesje spreekwoorden en uitdrukkingen verder, gegeven door de weledelgeleerde heer Kees Jansma, hadden ze het helemaal door. En dat hebben we geweten.  

Opeens liep niet alleen de aanvoerder van het Nederlands elftal met een bandje om z’n arm, maar had de halve selectie een gek lichtblauw bandje om. Een balansbandje. Iets met hologrammen waardoor je lenig wordt ofzo. Groot filosoof Wesley Sneijder legde het recent in het AD beter uit: ‘Ik dacht dat het onzin was, maar ik voel me echt beter met dat bandje. Ik ben meer in balans’

Allemaal gelul natuurlijk. De enige balans die er beter van wordt, is die van het bedrijf dat de bandjes produceert. Maar ja,…baat het niet dan schaadt het niet. En inderdaad, baten zijn er  genoeg, maar dan dus vooral voor het bedrijf dat de bandjes verkoopt. 

Wesley Sneijder zal hier wel weer anders over denken. Die Braziliaanse keeper dook natuurlijk onder de bal door vanwege het bandje. Van balansbandjes bij tegenstanders ga je ook heel hard op iemands hamstring springen. Het baat dus. De voetbalwereld kennende, zal dit wel zo’n beetje de redeneertrant zijn. Dat geklooi tegen Japan valt dan onder de noemer schaadt het niet.

Nee, ik ga pas geloven in balansbandjes als ik de voltallige selectie komende maandag al koorddansend de Prinsengracht zie oversteken.

Toegegeven, wat malle dingetjes uitproberen onder het motto ‘Baat het niet dan schaadt het niet’ is beter dan hoe het Nederlands Elftal de zaken vroeger aanpakte. Vader Abraham inhuren om Cruijff over de streep te trekken, de coach vlak voor het toernooi ontslaan omdat hij tegen de negers was en je hoofd in het achterwerk van sommige spelers steken…Het baatte niet, maar het schaadde wel heel veel. Dan toch maar liever zo’n lullig armbandje.

Helaas blijft het daar niet bij. Er is ook nog Henk de Gier. Hij is paragnost en magnetiseur. Zeg maar een gek polsbandje van 120 kilo. Dirk Kuijt maakt gebruik van zijn diensten. Zo’n bandje is ook niks voor Dirk. Je hoeft helemaal niet hard te werken om zo’n ding te dragen. Nee, laat Dirk dan maar met een paragnost op z’n rug achter de rechtsback van Brazilië aanhollen.

Naast balansbandjes en Henk de Gier is er ook nog gewoon die goeie ouwe God. Wesley Sneijder maakte onlangs bekend dat hij elke dag een uur lang telefonisch zit te bidden met de heilige maagd Yolanthe. Bidden via de iPhone, het was weer iets nieuws voor God. Baten doet het trouwens niet; God heeft T-mobile.

Maar ach…, u raadt het al: het schaadt ook niet. En als we zondag wereldkampioen worden, kan het mij ook allemaal niets meer schelen. Dan loop ik dronken van geluk en bier, enkel een balansbandje dragend en voortdurend bellend met God, een marathon met Henk de Gier op m’n rug. Dat baat niet en het schaadt wel. Maar je moet toch wat op zo’n moment.

10 reacties op “‘Baat het niet dan schaadt het niet’”