Formatie

De afgelopen dagen zie je op het journaal aan één stuk door politici door een deur naar binnen gaan en een paar uur later weer naar buiten lopen. Mark Rutte met een ijsje in z’n handen, de anderen slechts met een aktetas of een stapel papieren. Ze gaan op bezoek bij de informateur. Formeren. Of in ieder geval snuffelen aan formeren.

Het is voor mij een volstrekt onduidelijk fenomeen, dat formeren van de afgelopen dagen. Een soort klucht. U weet wel zo’n toneelstuk waarbij er steeds mensen door allerlei deuren naar binnen en naar buiten gingen, terwijl Rudy Falkenhagen in een kamer z’n hachje probeerde te redden en Piet Bambergen de joker uithing. Informateur Uri Rosenthal is dan in deze klucht de Rudy Falkenhagen. Daar zal hij blij mee zijn.

Een klucht dus, maar dan wel een omgekeerde. Want we zien niet hoe Uri achter z’n bureautje de Rudy Falkenhagen uithangt. Nee, we zien slechts een Mark, Jopie, Femke, Alexander, Geert en Maxime die weer naar buiten komen door een deur en niks zeggen tegen een horde journalisten. Niet echt de klucht waarvoor je nog eens voor naar het dorpshuis gaat.

Dat zou ik wel doen voor wat zich daar binnen afspeelt. Dat kan niet anders. Er moet iets gebeuren daar. Anders ga je er toch niet uren bij elkaar zitten? Is het dan toch waar wat Harry Mens zei en is er een Joods complot gaande: krijgt iedereen bij binnenkomst een keppeltje op en doen ze alsof er zo’n gezellige Joodse bruiloft gevierd wordt?

Nee, natuurlijk niet! Harry Mens is gek. Ze zitten daar binnen gewoon heel gezellig en Hollands een potje te klaverjassen. Dat moet. Waarom wilde Mark, Geert en Uri in de eerste formatieronde anders Maxime er zo graag bij? Ze misten gewoon een maat voor Geert. Niet voor niets stonden zij wel binnen de kortste keren weer buiten.

Met het zogenaamde snuffelen van PaarsPlus was dat wel anders. Liefst 5 man in het kamertje. Dan kun je nog eens een boompje opzetten. Uren duurde dat. Jopie bij Alexander en Mark met Uri. Femke mocht niet meedoen. Zij is een vrouw en heeft derhalve de hele dag in de keuken kaas en worst staan snijden voor de heren. Dat zal haar nog eens leren, met dat feministische gedoe van haar!

Je gaat bijna hopen dat dit worst-kaas scenario waar is. Anders hebben ze namelijk urenlang zitten praten over alleen het beginnen van onderhandelen. En dat is, om er speciaal voor Harry toch maar een Joods tintje aan te geven, een gotspe. Of je wel wil of niet met elkaar wil, dat weet je vaak al binnen een paar seconden. Tenminste zo gaat dat wel met mijn versierpogingen in de kroeg. Zo’n klap in je gezicht zegt dan wel genoeg.

Nu ja, hoe het ook zij; in beiden gevallen zijn de heren en dame politici flink nat gegaan.

Rudy Falkenhagen samen met Piet Bambergen in een klucht.