De grote modderkruiper

Onderwater gebeurt een hoop. Daar heeft kapitein Ortega ons al eens jarenlang mee verveeld. Dat hele scheepsjournaal van hem kennen we inmiddels uit ons hoofd. Die gekke kapitein vertelde ons echter nooit wat er onder onderwater te beleven was. Jammer, want daar huist de grote modderkruiper.

De grote modderkruiper is een vis. Wel een hele gekke, maar het is een vis. Hij houdt namelijk van modder en normaal gesproken houden vissen daar helemaal niet van. Daarom blijven normale vissen liever gewoon onderwater. Lekker zwemmen. Dat gedoe onder onderwater, met die modder enzo, dat is meer iets voor de grote modderkruiper, zo redeneren zij. En gelijk hebben ze.

De grote modderkruiper is dan weer dol op modder en moet niks van dat gezwem hebben. Hij ligt liever onder de bodem van een poel te wachten op…..ja op wat eigenlijk. Geen idee. Maar hij vindt het fijn. Dat hebben ze dus prima geregeld daar in en onder het water. De vissen zwemmen en de grote modderkruiper ligt lekker in de modder. Was het maar altijd zo simpel.

Voor ik verderga zal ik maar meteen de vraag stellen en beantwoorden die op ieders lippen brandt. Want daar bent u toch het meest benieuwd naar. Ik ken u een beetje. Daar gaan we: Is de grote modderkruiper dan nooit geil? Ja hoor. In april. Dan kleurt z’n buikje zo leuk oranje. Zo. Kunnen we dan nu alsjeblieft weer verder? Dank u.

De grote modderkruiper heeft namelijk veel meer te bieden dan z’n geile oranje buik. Zo is hij zeer actief bij luchtdrukschommelingen. Vanwege deze eigenschap werd hij vaak in aquaria gehouden, om het weer te kunnen voorspellen. Maar sinds de tijd dat je als weerman een eigen afscheidsgroet moet hebben is-ie hiermee gestopt. Daar had de grote modderkruiper geen zin in. Bleef-ie gewoon stilliggen bij luchtdrukschommelingen. Net zo makkelijk.

Hij heeft het wel een tijdje geprobeerd hoor; het nieuwe weer voorspellen. Stond-ie op een braderie in Zwaagwesteinde weer vragen te stellen waar drie dronken Friezen alleen maar ja of nee op dienden te antwoorden. En dan daarna nog door met het bbq-weer. Dat was het toch niet helemaal voor de grote modderkruiper.  

Nog een tijdje heeft-ie de schijn opgehouden. Puur voor de lol. Hield de grote modderkruiper vanuit z’n aquarium een papiertje omhoog dat het terrasweer vandaag een tien kreeg, terwijl hij wel wist dat het zou gaan hozen. Dan kwamen de mensen die op de vis vertrouwden na een uurtje dus helemaal doorweekt weer thuis.

Op zulke momenten kon je de grote modderkruiper opvegen; dan kwam-ie niet meer bij van het lachen. Maar ja, op een gegeven moment gaan mensen het toch doorhebben als ze op regelmatige basis bedonderd worden door een vis. Zo gaat dat. Daar is niks aan te doen.

Heden ten dage is de grote modderkruiper derhalve nog maar zelden in een aquarium te vinden en denken we dat hij bedreigd wordt in Nederland. Zeker weten doen we dat niet. Stille wateren hebben immers diepe gronden, waar heel veel grote modderkruipers in kunnen kruipen.

17 reacties op “De grote modderkruiper”