De ochtend van MAX

Is er iets mooiers dan ochtendtelevisie? Ik denk het niet. Dat heeft iets te maken met de houding die veel makers ervan hebben. Het kan ze allemaal niks schelen. Op RTL worstelt Jan de Hoop zich door het nieuws heen, terwijl de Publieke Omroep haar kostbare zendtijd aan bejaardenomroep MAX heeft gegeven.

Waarschijnlijk is de gedachte van de netmanager dat MAX dan op primetime niet meer zoveel in de melk heeft te brokkelen met haar verschrikkelijke programma’s. En dat is mooi. Heel mooi. MAX is namelijk de ultieme omroep voor ochtendtelevisie. Het soort televisie waar je nog gewoon decors uit de jaren ’70 mag gebruiken en het tempo een paar lichtjaren achterblijft bij wat er ’s avonds allemaal de ether in flitst. Ze gebruiken per programma ook 1 camera. Heerlijk. Het kan me allemaal niet traag en statisch genoeg zijn.

Op die manier is er alle ruimte voor de inhoud van die schitterende programma’s van MAX. Wat dat zijn het, schitterende programma’s. Ze heten Nederland in beweging en ….uhh…..o ja, Geheugentrainer. (Bejaardengrapje).

Bij Nederland in beweging draait het om bejaarden in legging en trainingsbroek die een beetje fit willen blijven. Ze staan allemaal heel driftig heen en weer te bewegen in hun Scapino-outfit. Het is de bedoeling dat je thuis mee moet doen, maar mij lukt het niet. Ademloos zit ik te kijken naar de mensen achter presentatrice Olga Commandeur.

De afgelopen weken deed er bijvoorbeeld een man mee in een lichtblauwe trainingsbroek. Ik zal het maar toegeven; ik ben fan van hem geworden. De gratie waarmee hij zich over het podiumpje voortbewoog was onovertroffen. In z’n lichtblauwe broek en met z’n charmante bejaardenbuikje volgde hij feilloos alle commando’s van Commandeur op. Links, sluit bij, rechts één twee…Niets was hem teveel. Een topatleet.

Gisterochtend keek ik en toen was hij er opeens niet meer. Waarschijnlijk is hij overleden. Helaas. Dat hij en z’n lichtblauwe trainingsbroek maar zacht mogen rusten. 

Maar niet te lang getreurd, want het programma Geheugentrainer is er ook nog. Waar Nederland in beweging fysieke topprestaties vraagt van de bejaarde medemens, daar wordt bij Geheugentrainer juist de geest op de proef gesteld. Allerlei geheugenspelletjes passeren  lekker langzaam de revue.

Het mooiste is het wanneer presentator Jan Slagter met de kandidaten het boodschappenspel gaat spelen. Dan noemt Jan allemaal boodschappen op die door de kandidaten even later weer gereproduceerd moeten worden. Dit lukt zelden en dan schamen die bejaarden zich dus kapot. Mooi om te zien. Het is ook niet niks natuurlijk; al die boodschappen onthouden. Margarine, peperkorrels, bloemkool, Smac, gelatine, oplaadbare batterijen, plakband, olijven met piment, braadhaantjes, markeerstift, wattenstaafjes, augurken, pannenkoekenmix,…..alles komt voorbij.

Zelf speel ik dat spelletje nooit mee, maar schrijf ik die boodschappen op, koop ze in de supermarkt en kook daar een heerlijk maal van. Als ik dan ’s avonds voor de tv m’n braadhaantje met smac en peperkorrels zit op te eten, dan denk ik weemoedig nog eens terug aan de leuke en gemoedelijke televisie van die ochtend.