Beschuit

Weet je met wie ik wel eens een beschuitje zou willen eten? Met de uitvinder van de beschuit. Gewoon, om te kijken of het hem wel een beetje op een normale manier lukt. Wanneer ik zelf zo’n ding op probeer te eten dan levert dat namelijk nogal wat problemen op. Het is een gek stukje deeg, de beschuit.

Vroeger stond de beschuit er vooral om bekend dat hij lekker in z’n bus bleef zitten. Met geen mogelijkheid kon je hem verleiden zich aan het daglicht te laten zien. Hij zat daar lekker rond te zijn, in die krappe, donkere bus. Toen de beschuitjongens echter een inkeping in hun beschuiten gingen maken, behoorde dit probleem tot het verleden. Zelfs de grootste vetklep met worstenvingertjes kan nu een beschuit uit de bus toveren.

Helaas was dit niet het enige probleem met de beschuit. Als gezegd: het is een lastig koekje. Dat blijkt eens te meer wanneer je hem probeert op te eten. Bij de eerste hap loopt de boel gelijk al in het honderd. Vooral als je er, zoals ik, jam op hebt gesmeerd.

Nog tijdens die eerste hap beschuit met jam hoor je het namelijk al: de beschuit is slachtoffer geworden van een beschuitbeving, met als gevolg een aantal scheuren dat doet denken aan de Californische San Andreas-breuklijn. Op dat moment is er eigenlijk al geen redden meer aan. De beschuit is gedoemd om in vijf stukken uiteen te vallen. Tegen beter weten in probeer je de boel nog te redden, maar eigenlijk weet je het al: this beschuit is going down.  

Het belangrijkste slachtoffer van zo’n beschuitbeving is meestal je frisgewassen spijkerbroek of trui. Daar nestelt zich na de eerste hap beschuit een grote klodder jam met wat beschuitgruis. Met dezelfde vingers die eerst nog zo handig de beschuit uit de bus hebben gewipt, probeer je de draad weer op te pakken.

Zinloos, want die vingers zitten inmiddels ook onder de jam en spelen derhalve een verdienstelijke bijrol in dit beschuitdrama. Gelaten accepteer je het lot van de beschuiteter. Handen wassen en morgen maar weer opnieuw proberen. Net zolang tot de beschuitjongens ook op dit beschuitleed wat slims verzinnen.

2 reacties op “Beschuit”