Reageren op het internet

Zo. begint de week maar weer eens even. En jij mag lekker weer op kantoor zitten en vanklikkedieklikklak doen op het internet. Gelukkig is het wel een korte week, zegt iemand vanochtend nog tegen je, of heb je het zelf bij de koffieautomaat al geroepen? Nu je toch lekker aan het klikken bent even een paar nuttige tips, om je kliktijd te halveren. Kan je meteen mooi in je IWP-gesprek meenemen dat je nóg productiever bent geworden.

Onuitstaanbaar

Deze website is in het leven geroepen om…afijn, leest u het stukje achter de link maar. Een van de meest onuitstaanbare zaken ooit is het reageren op internet. Reageren, of afreageren, op een nieuwsbericht of een andersoortige prikkel. Ik zal je nu eens even vertellen wanneer je wel en niet mag reageren op internet, en ga tevens een kleine opsomming geven van de verschillende typen reacties die je zoals tegenkomt. Dit zodat je enige reacties op internet in de toekomst afweegt alvorens te geven en de reacties van anderen, en dan met name ‘de mensen’, op waarde weet te schatten.

Wanneer mag je reageren?

De vraag stellen is tevens een andere vraag stellen: wanneer slaat het nergens op om te reageren? De antwoorden, voor eenieder:

Bij alle nieuwsberichten

Bij alle opiniestukken

Bij alle roddels

Bij alle roddels verpakt als nieuwsbericht

Bij alle opiniestukken verpakt als nieuwsbericht

Dan blijft er opeens weinig over zo lijkt het. Lijkt het. Als je het niet eens bent met een opiniestuk of als je het beweerde in een nieuwsbericht wilt tegenspreken, kan dit natuurlijk, je reactie moet dan wel gefundeerd of ontzettend lollig zijn. Verder kan er gereageerd worden op vragen van mensen: ‘Hoe bak ik appeltaart’, ‘Hoe repareer ik de spiegel van een roze Opel Corsa’ of ‘Kan ik een Bifi-worstje gebruiken’?

Voor de zekerheid nog even een voorbeeld van mensen die beter niet hadden kunnen reageren. Klik.

Typen reacties

Nu iedereen eindelijk eens weet wanneer je wel en niet mag reageren op een internetprikkel zal ik een korte opsomming geven van typen reacties op internet. Onder ieder nieuwsbericht kom je vaak deze standaard-discussie tegen. Het memoriseren van onderstaande lijst leidt hopelijk tot tijdsbesparing.

Eerst kom er een internetmongool: ‘First post’, ‘MILF’, iets in die trant.

Vervolgens beweert iemand precies het tegenovergestelde van het beweerde in het stuk, op basis van iets irrationeels. ‘Bij mij in de buurt…’.

Dan is er een persoon die het de schuld vindt van iemand, vaak de zittende regering: ‘Dat stelletje (scheldwoord) in Den Haag die moeten er eens iets aan doen!’

Dan is er een bemiddelaar, die het weliswaar eens is met de twee voorgaande klagers, maar de toon maar niets vindt.

Dan komt degene die het eens is met het gestelde in het bericht, en de gegeven argumenten letterlijk heeft vertaald. ‘Ik vind het ook, want….’.

Vervolgens heb je een idioot, die een korte reactie zonder interpunctie, maar met des te meer spelfouten geeft: ‘ikvin adt iederen die dt flikt opgesloot moet wordne’. Zoiets.

De ruziezoeker: ‘X (een persoon die eerder wat geschreven heeft) moet zijn grote bek houden, die vuile (scheldwoord)’.

Nu is het menens, want de man die de hele dag het internet afstruint om vrede te sluiten komt voorbij: ‘Natuurlijk kan je dat zeggen, maar vergeet niet dat voor dat andere ook iets te zeggen valt, laten we met z’n allen (vooral deze frase komt me veel te vaak voor, dat ‘we met z’n allen’ iets moeten doen) zorgen dat dit niet meer zal gebeuren / we hiervoor een oplossing vinden’.

Vervolgens is degene die de allochtonen erbij haalt aan de beurt.

En dan komt eindelijk de Hitler-vergelijking, die het hele sprookje uitblaast. Voor ons althans, ‘de mensen’ gaan nog even door…

O, was ik bijna het type dat serieus ingaat op het verhaal van degene die de allochtonen erbij haalt. Dat is natuurlijk de grootste idioot van allemaal.

14 reacties op “Reageren op het internet”