Ivo Niehe

Dick, klotz, cretin, picha en cazzo. Respectievelijk Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans voor lul……en voor Ivo Niehe. Want dat is een lul, in alle talen. Hij spreekt ze naar eigen zeggen allemaal en laat nooit een moment voorbijgaan dat te etaleren; hij zwijgt daarentegen nooit in alle talen. Dat is jammer, want er komt niet veel zinnigs uit zijn mond.

Z’n interviews met internationale sterren gaan inhoudelijk nergens over; Ivo wil slechts laten zien dat hij de moedertaal van de gast vloeiend spreekt en als hij eens op bezoek gaat bij een Bekende Nederlander met een groot huis in het buitenland, verzandt het in een slijmerig we-lachen-om-alles-vraaggesprek.

Mocht ik nog eens in de positie komen dat-ie bij me langs wil komen in m’n riante Toscaanse villa dan zou ik er op staan in het Italiaans geïnterviewd te worden door Ivo. Een taal die ik uiteraard niet machtig ben. Met wilde Italiaanse armgebaren zou ik elke vraag beantwoorden met een woest cazzo, cazzo, cazzo! Schitterend lijkt me dat.

Inmiddels presenteert Ivo de verschrikkelijke alweer 28 jaar lang de TROS TV Show en nog nooit is iemand de gelijkenis tussen hem en een ander oud TROS-icoon opgevallen. Aad van Toor. Adriaantje voor intimi. Trek Ivo een blauw pak met een zwart giletje aan en je ziet het verschil niet meer. En niet alleen uiterlijk lijken ze op elkaar.

Waar Adriaan zijn vriend Bassie geheel terecht als een achterlijke clown behandelt, doet Ivo Niehe dit helaas ook met z’n kijkers. En dat is -alhoewel het grootste deel van de TROS-kijkers beschikt over een soortgelijk IQ als dat van Bassie – onuitstaanbaar. Het is vergelijkbaar met de postkoloniale manier waarop Ivo Niehe z’n rol als pleitbezorger van UNICEF invult. Kijk mij nou als eloquente blanke meneer eens lief doen met die arme negertjes.

Maar de vergelijking gaat verder, want Bassie&Adriaan gaven in hun Reis door Europa ooit een prachtig gezongen taalcursus. Het programma van Ivo is hier eigenlijk de gesproken versie van. Vooral als je wilt leren hoe je in een andere taal in iemands kont kruipt. Ramper dans le derrière.

Nee, vermaard schrijver Gerard Reve had het niet beter kunnen zeggen toen hij Ivo Niehe omschreef als een plastic lul met paardenhaar. En toen wist hij nog niet eens wat er allemaal nog zou volgen. Ivo is namelijk in 2005 het theater ingegaan en heeft daar een cabaretshow met liedjes opgevoerd. Er schijnen ook nog grapjes ingezeten te hebben, maar daar is het USAR-team dat op Haiti actief was nog steeds naar op zoek.

Gelukkig voor Reve heeft hij deze trieste episode uit de Nederlandse theatergeschiedenis niet meer bewust mee hoeven maken. Lang leve de dementie! Wellicht had hij er dan trouwens nog een schepje bovenop gedaan. Een plastic lul met paardenhaar met in top een met ossenvet ingesmeerde paarse eikel ofzo.  

Nu Ivo de gang naar het theater heeft gemaakt, is de kans groot dat we hem binnenkort ook terugzien in een musical. Als Adriaan in Bassie en Adriaan, de musical bijvoorbeeld. Ik zou daarin heel graag de rol van de baron voor m’n rekening nemen. Kijk dan niet gek op als er vlak voor de première een grote explosie plaatsvindt welke z’n doel eens niet mist en er zodoende middenin het gezicht van Ivo, die vervelende televisiepresentator, een grote boem tot ontploffing komt. Drommels, drommels en nog eens drommels! 

25 reacties op “Ivo Niehe”