Demonstrerende hooligans

Gisteren was er een demonstratie bij de Kuip. Lang was het onduidelijk welk groepje mensen hier nou precies stond te demonstreren. Gelukkig waren ze zo vriendelijk om op een gegeven moment aan alle onduidelijkheid een einde te maken door heel hard de volgende tekst te gaan scanderen: ‘ROTTERDAM, HOOLIGANS…ROTTERDAM, HOOLIGANS!

Rotterdamse hooligans dus. Zij hadden zich bij de Kuip verzameld om duidelijk te maken dat zij het niet eens waren met het besluit van de KNVB om de veelbesproken bekerfinale over twee wedstrijden te spelen (kunnen die trainers van Ajax en Feyenoord voorafgaand aan die wedstrijden eindelijk eens met recht zeggen dat het vanaf nu nog twee finales zijn). Volgens de Rotterdamse hooligans kon de finale best veilig worden gespeeld met aanhangers van beide clubs in het stadion.

Daarom besloten ze dus van hun grondrecht gebruik te maken en te gaan demonstreren. Zo gaat dat in Nederland. Wanneer je het ergens niet mee eens bent ga je ergens op een plein staan en roepen dat je het er niet mee eens bent. Of, nog mooier, een groot doek omhooghouden met een tekst waaruit blijkt dat je maar moeilijk met de ontstane situatie kan leven. In dit geval was Je kan wel met supporters van Ajax en Feyenoord in één stadion tijdens de bekerfinale, dan tonen we ons maar inschikkelijk een optie geweest. Een keurige tekst met een duidelijke boodschap.

De hooligans hadden als blijk van goede wil ook wat witte duiven los kunnen laten. Doet het altijd goed tijdens demonstraties. Ze hadden desnoods het verbroederende supporterslied dat Hans Kraaij jr. ooit opnam kunnen gaan zingen (hieronder te beluisteren; zeker even doen). Allemaal uitingen die de autoriteiten aan het twijfelen hadden kunnen brengen. Zeker dat nummer van Hans Kraaij jr. had indruk gemaakt.

De hooligans hadden echter wat anders bedacht om de gezagsdragers er tijdens de demonstratie van te overtuigen dat het allemaal wel meeviel en dat er heus niks zou gebeuren tijdens de bekerfinale: een heuse vechtpartij. Ongelofelijk.

Wanneer een demonstratie die bedoeld is om duidelijk te maken dat iets niet uit de hand zal lopen uit de hand loopt, dan is er iets helemaal mis met de deelnemers aan zo’n demonstratie. Maar goed, dat wisten we eigenlijk al.

5 reacties op “Demonstrerende hooligans”