Bedankt voor de bloemen

Eergisteren was het weer zover. De paus sprak zijn zegen Urbi et Orbi uit. Deze zegen voor een middelmatige voetballer van Ajax en de wereld is een jaarlijks terugkerend fenomeen dat echt geen donder helpt. Ga maar na; Ajax speelde afgelopen weekend bijzonder slecht en in de rest van de wereld is ook nog wel het één en ander aan de hand. Deze misstanden worden niet in het minst veroorzaakt door de katholieke kerk zelf.

Iedereen weet bijvoorbeeld dat functionarissen van die kerk graag de bloemetjes buitenzetten met kleine jongetjes. Maar juist tijdens de Paasviering op het Sint-Pietersplein laten ze dat klusje aan anderen over. Dan mogen de Nederlanders het voor ze opknappen. Deze taak wordt niet lichtvaardig opgevat; het hele plein hangt vol met bloemen. 

Zoiets kost normaal gesproken geld. Geld dat de kerk eigenlijk hard nodig heeft voor andere zaken. Het onzedelijk betasten van jongetjes blijkt met terugwerkende kracht namelijk nogal duur te zijn. Daarom heeft de paus wat slims bedacht; hij bedankt Nederland elk jaar gewoon even voor de bloemen. Een zin als ‘Bedank voor die fraaie blumen aut Nederland’ bespaart het Vaticaan zo een smak met geld.

Dat zoiets niet altijd werkt, bleek toen ik gister in de snackbar hetzelfde trucje uit wilde halen. Nadat de zak patat op de toonbank werd gezet zorgde mijn ‘Bedankt voor die lekkere pataat aut uw frituur’ voor een hoop gefronste wenkbrauwen en weinig gratis patat. Misschien hangt het succes van zulke woorden wel af van de kleding die je erbij draagt. Had ik toch maar m’n grote witte jurk aangedaan…

Blijf op de hoogte en volg ons op Twitter