Sterren.nl: Dirk Meeldijk

Elke zaterdag aan het begin van de middag zit ik er klaar voor: de Sterren.nl top 20. Anders dan de naam doet vermoeden gaat het hier niet om een programma waar de twintig mooiste hemellichamen worden belicht (is misschien ook wat dubbelop). Je telescoop hoef je er dus niet bij te pakken. In plaats daarvan is het beter wat Nederlandse vlaggetjes tevoorschijn te toveren en snel bier in te slaan. Heel veel bier.

De Sterren.nl top 20 is namelijk een hitlijst met louter Nederlandstalig werk dat door dikzakken en geblondeerde wijven wordt gezongen. En daar hoort wat mij betreft bier bij. Heel veel bier.

Zo gebeurde het dus dat ik zo rond een uurtje of één ’s middags knetterbezopen met een Nederlands vlaggetje zat te zwaaien voor m’n tv. Dit was ook het moment dat Dirk Meeldijk m’n leven binnen kwam fladderen. Al is fladderen misschien niet het juiste woord om de entree van Dirk Meeldijk mee te duiden. Dirk is namelijk 140 kilo. Dirk fladdert helemaal niet. Behalve z’n onderkin zo af en toe dan. Als-ie op een frikandel kauwt bijvoorbeeld. Gebeurt ook niet zo vaak trouwens. Doorgaans schuift-ie ze zo naar binnen.

Tussen het frikandellen eten door zingt Dirk Meeldijk ook nog een mopje. Hij is daarmee op de vijfde plaats in de Sterren.nl Top 20 beland. Een prestatie van formaat voor een Dirk Meeldijk van formaat. Het nummer waar dit mee is gelukt gaat over een overleden vriend van Dirk: Ad Ieu. Zo normaal als de achternaam van Dirk is, zo merkwaardig is die van Ad.

Die gekke achternaam kon Dirk Meeldijk niet schelen; het waren gezworen vrienden. Zo gaf Ad altijd goede raad. Hij was een echte maat. En ook nog een kameraad. Dat Dirk Meeldijk Ad heel erg mist blijkt niet alleen uit de tekst. Ook de clip draagt daaraan een steentje bij. Het beeld waarin Dirk Meeldijk naast een lege stoel zit zegt genoeg. Vooral het feit dat er twee kopjes koffie op tafel staan doet het voor mij: ik moest even een traantje wegpinken. De subtiliteit is groots.

Ad zat niet alleen graag koffie te drinken in een stoel; het was ook een kroegtijger. In die kroeg houdt Dirk – zo zingt-ie – nu nog altijd een kruk bezet voor Ad. Niet moeilijk met zo’n dikke reet. Dat zit zelfs lekkerder. Stiekem komt Ad z’n dood Dirk dus nog niet zo slecht uit: hij heeft dankzij Ad altijd een comfortabel plekje als-ie bier zit te hijsen en hij heeft een dikke hit in de Sterren.nl top 20. Wat wil een mens nog meer?

 

Wat een mens nog meer wil, daar sloot ik bovenstaand stukje mee af. Nou, misschien een vrouwtje dat Marina heet. Daar zingt Django Wagner dan weer over. Hij staat op twee in de Sterren.nl top 20. Hij is dan ook nog iets vetter dan Dirk Meeldijk. Qua naam wint Dirk Meeldijk het echter ruim van Django Wagner.


284 reacties op “Sterren.nl: Dirk Meeldijk”