Midden-Oostenkwartet

Laatst hoorde ik het opeens voorbijkomen op het nieuws. Bijna achteloos sprak de nieuwslezer van dienst over het ‘Midden-Oostenkwartet’. Daarbij niet uitleggend wat of wie er precies schuilging achter deze naam. Blijkbaar schatten de nieuwsmensen in dat je op de hoogte moet zijn van het reilen en zeilen van dit kwartet, waar ik dus zo’n twee weken geleden voor het eerst wat van hoorde.

Dat is gek, want normaal denken ze bij het nieuws – RTL of NOS, dat maakt niet uit – dat ze een programma voor debielen maken. Elke uitzending sturen ze wel een Kees van Dam-achtig type op pad die een leuk itempje over te hard kwakende kikkers in Kerkdriel of de wandelvierdaagse in Elst in elkaar moet knutselen.

Wat straatinterviews met de debielen waarvoor ze de uitzending ook denken te maken, een onuitstaanbare grappig bedoelde slotzin (’Terwijl de Kerkdrielse kikkers de volwassenen ‘s nachts wakker houden, geeft de jongste generatie overdag alvast het goede voorbeeld…..’ waarna de camera inzoomt op een jongetje dat met een schepnet kikkervisjes aan het vangen is) en klaar is Kees met z’n itempje. Verschrikkelijk.

En ondertussen dus niet even zeggen wat het Midden-Oostenkwartet is. Nee, dat gebruiken ze gewoon maar eens. En dan ga je twijfelen aan jezelf. Voordat ze bij het nieuws over dat Midden-Oostenkwartet begonnen vond ik namelijk dat ik een aardig woordje kon meepraten over de situatie in het Midden-Oosten. Ik dacht zelfs dat ik net zo deskundig was als Dr. Clavan vroeger bij van Kooten en De Bie.

In de hoedanigheid van deskundige weet ik bijvoorbeeld wel wat het Midden-Oostenduo is. Dat zijn twee rasmuzikanten die veelal op bruiloften en partijen optreden en daar de boel op de kop zetten met behulp van hun keyboards. Met name als die ene opeens z’n keyboard aansluit op het stopcontact van de ander wordt het mooi. Die ander neemt daarna het begrip ‘rockmuziek’ dan weer heel letterlijk en begint het keyboard met stenen te bewerken. Een waar spektakel om te zien. Dit duo komt ook nooit zonder hulp van de ANWB thuis. Tijdens de rit naar huis gaat die ene altijd weer op de plek van de ander zitten, waarna de ander steeds het busje opblaast.

Zoiets moet het Midden-Oostenkwartet ook wel zijn. Vier sjeiks die rond een tafel zitten te kwartetten ofzo. Natuurlijk is het voor hen het belangrijkst als eerste de vier vrouwen te verzamelen; dat is de macht der gewoonte.

En als dat het niet is dan is het Midden-Oostenkwartet toch zeker een overleg dat bestaat uit delegaties van Rusland, de VS, de EU en de VN die vrede in het Midden-Oosten moet bewerkstelligen. Waarschijnlijk denken ze dat wel met kwartetten te bereiken trouwens, want het kwartet komt al sinds 2002 bijeen maar het vlot nog niet erg. Netanyahu bouwt er lustig op los en naast Hamas willen nu ook nog de voetbalsupporters van de Joden af.

Misschien niet eens zo’n slechte oplossing trouwens; een horde voetbalsupporters met blauwe helmpjes naar Israel en de bezette gebieden sturen. Kijken wat er gebeurt. Het wordt vast spannender dan kwartetten.

Één reactie op “Midden-Oostenkwartet”