Mart Nooij

Mart Nooij is trainer van Mozambique. Mozambique is verrassend genoeg deelnemer geworden aan het toernooi om de Afrika cup, ook wel de cup met de grote lul genoemd. Zoals we allen weten is Mozambique normaal niet goed genoeg voor de eindronde maar dit keer wel. De eerste gedachte is: zal wel iets met de aanwezigheid van een Nederlandse trainer te maken hebben, die doen het immers goed in het buitenland. 

Je moet over bijzondere kwaliteiten beschikken wil je je in Afrika staande kunnen houden als buitenlandse trainer. Nou, deze kwaliteiten heeft Nooij zeker. Hij is een bijzonder grote mongool. Zo eentje van het type Dzjengis Khan. Zijn reactie op het doorgaan van de Afrika cup na de aanslag op de selectie van Togo was van een zeldzame klasse; “als er tijdens de kwalificatie bij de formule 1 iemand verongelukt dan vindt de race ook gewoon plaats”. Hiermee zegt Nooij dat het doorzeven van een tweetal bussen met een machinegeweer inherent is aan voetbal. Nu is het wel zo dat dit soort dingen in Afrika wellicht eerder schering en aanslag zijn dan in de rest van de wereld. Echter de vergelijking zoals Nooij die maakt gaat manker dan Lucille Werner.

Wil je een Formule 1 vergelijking maken dan moet je meer denken aan een scenario waarbij Lewis Hamilton á la J.F. Kennedy uit zijn autootje wordt geschoten. Hoewel Bernie Ecclestone over lijken gaat vermoed ik dat deze race toch wel gecancelled zou worden. Hopelijk komen we er nooit achter, tenzij Gordon nog eens het Formule 1 pak (met glitters) aantrekt.

Terug naar Nooij. Wat bezielt de man zo’n uitspraak te doen. Maar eens even gegoogled….en wat denkt u? Inderdaad, deze olijke snaak is met een snor uitgerust. Kale kop en snor, het zijn de ergsten onder de snorrendragers, die op haar beurt de ergsten onder de mensen zijn. Voorts weet Nooij het volgende te melden over zijn bodyguard;” het lijkt een rustige jongen, maar hij schiet zo drie gaatjes in je donder”. That’s the spirit, Mart. En nu maar hopen op muiterij van deze bodyguard.

 Na afloop van de eerste poulewedstrijd gaf Nooij het volgende commentaar;”mijn spelers waren te opgefokt, zaten veel te vol met adrenaline en liepen daardoor als een kip zonder kop over het veld”. Mooie woorden van een mooie man. Klinkt als een kundig trainer met een visie. Dagblad de Pers kopte boven een artikel ‘Nuchtere Nederlander is mythe in Mozambique’. Als dit nuchter is dan kom ik de man niet graag bezopen tegen.

2 reacties op “Mart Nooij”